OGLASIO SE VELIKI VOĐA: I on spominje nuklearno oružje! Sjeverna Koreja prijeti “preventivnom” upotrebom

Foto: Guliver Images

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un upozorio je da bi Pjongjang mogao “preventivno” upotrijebiti svoje nuklearno oružje za suprotstavljanje neprijateljskim snagama.

U govoru visokim vojnim časnicima Kim Jong Un je rekao da, kako bi “održali apsolutnu superiornost” sjevernokorejskih oružanih snaga, zemlja mora biti u stanju “preventivno i temeljito obuzdati i osujetiti sve opasne pokušaje i prijeteće akcije po potrebi”, prenosi državna agencija KCNA.

Pjongjang mora nastaviti graditi svoj arsenal kako bi mogao imati “ogromnu vojnu muskulaturu koju nijedna sila na svijetu ne može isprovocirati”, rekao je Kim, nazvavši oružje “koncem spasa za osiguranje sigurnosti naše zemlje”. U ponedjeljak, tijekom vojne parade, sjevernokorejski čelnik također je dao slične izjave – da bi zemlja mogla upotrijebiti svoj nuklearni arsenal ako se ugroze “temeljni interesi” Sjeverne Koreje. Kim se u subotu sastao s visokim vojnim čelnicima kako bi pohvalio njihov rad na paradi kojom se obilježava 90. obljetnica zemlje i prikazuju njezine najmoćnije interkontinentalne balističke rakete, izvijestio je AFP.

Unatoč teškim sankcijama, Sjeverna Koreja je udvostručila najavljene napore za modernizaciju vojske provodeći ove godine brojna testiranja projektila osposobljenih za nuklearne bojeve glave koji su Sjevernoj Koreji zabranjeni međunarodnim konvencijama. Pjongjang je prošlog mjeseca prvi put nakon 2017. testirao interkontinentalni balistički projektil dugog dometa, a satelitske snimke pokazale su znakove nuklearne aktivnosti u zemlji. Serija testova naoružanja događa se dok se Južna Koreja priprema da budući predsjednik Yoon Suk-yeol preuzme dužnost. Novi predsjednik je najavio oštriju politiku prema sjevernim susjedima.

“Kimove primjedbe ne pokazuju interes za pregovorima s novom administracijom u Južnoj Koreji ili ponovnim pokretanjem pregovora o denuklearizaciji sa Sjedinjenim Državama”, rekao je Leif-Eric Easley, profesor međunarodnih studija na Sveučilištu Ewha u Seulu za The Japan Times.Facebook Comments

Loading...
DIJELI