ODLUKE KUBANSKOG PARLAMENTA: Nizom zakona proširili su građanska prava

Pixabay

Kubanski parlament odobrio je niz zakona kojima se proširuju građanska prava. To se događa u vrijeme kada je ta komunistička zemlja na udaru kritika zbog gušenja prosvjeda koji su bili u srpnju ove godine.

Ustav iz 2019. koji zahtjeva reforme za modernizaciju kubanskog pravosuđa i kaznenog zakona, izvor je promjena.

Navedene promjene bave se rupama u zakonu koje su identificirali aktivisti, navodeći da su se vlasti hvalile određenim zakonskim postupcima koji su nastupili nakon prosvjeda.


Kubanski zastupnici i suci rekli su da novi zakoni povećavaju zaštitu optuženih za zločine, kao i da bi trebali poboljšati transparentnost. Aktivisti primjerice zahtijevaju da se optuženici obavijeste o mogućim optužbama protiv njih te da pritvorenicima omogući pravo na odvjetnika u roku od 24 sata.

Novi zakon omogućuje građanima pristup sudskim spisima i dokumentima koji se tiču njihovih slučajeva.Kubanski odvjetnik i pravni analitičar Eloy Viera, koji živi u Kanadi naglasio je da su zakoni veliki iskorak naprijed u učvršćivanju prava građana i njihovih prava na sudu.

Novi zakoni trebali bi stupiti na snagu 2022. godine, no Viera ističe da je malo vjerojatno da će biti retroaktivni. Zakonske reforme ipak su uklonile dugo kritizirani zakon koji je vlastima dopuštao da zatvore nekoga za koga su rekli da je potencijalno opasan.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI