ODLUKA AMERIČKOG MINISTARSTVA PRAVOSUĐA: Evo tko će nadzirati istragu protiv Donalda Trumpa

Foto: Guliver Image

Američko ministarstvo pravosuđa imenovalo je u petak neovisnog tužitelja koji će nadzirati kaznene istrage protiv Donalda Trumpa, tri dana nakon što je bivši predsjednik najavio da će se kandidirati na izborima 2024. Trump je imenovanje nazvao “političkim” “nepoštenim”, javlja France24, piše portal Geopolitika.news.

Taj potez otvara izglede za dugotrajnu pravnu bitku, pri čemu će Trump vjerojatno tvrditi da je na meti administracije Joea Bidena koja ga želi spriječiti da ponovno osvoji predsjedničku poziciju.

Glavni državni odvjetnik Merrick Garland najavio je na konferneciji za medije imenovanje Jacka Smitha, donedavnog glavnog tužitelja u Haagu zaduženog za istraživanje ratnih zločina na Kosovu.

Biden nije bio unaprijed obaviješten o Smithovom imenovanju, priopćila je u petak Bijela kuća. Garland je rekao da je imenovanje posebnog tužitelja u javnom interesu, jer su i republikanac Trump i njegov demokratski nasljednik Biden izrazili svoju namjeru da se kandidiraju 2024. – iako je samo Trump u ovom trenutku to službeno izjavio.

“Na temelju nedavnih događaja, uključujući najavu bivšeg predsjednika da je kandidat za predsjednika na sljedećim izborima i iskazanu namjeru sadašnjeg predsjednika da također bude kandidat, zaključio sam da je u javnom interesu imenovati posebnog savjetnika”, rekao je Garland.Facebook Comments

Loading...
DIJELI