NOVOSTI IZ WASHINGTONA: Blokirano je rusko veleposlanstvo u SAD-u

Foto: Wikimedia Commons

Ruski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov izjavio je u nedjelju, 24. travnja, u programu televizije Rossia 1, da je američka vlada blokirala rad ruskog veleposlanstva u toj zemlji, prenosi Geopolitika.News. 

“Zapravo, veleposlanstvo je pod blokadom od strane američkih vladinih agencija, račune naša dva generalna konzulata – u Houstonu i New Yorku – zatvorila je Bank of America. Primamo prijetnje: stižu i telefonskim pozivima i pismima. . . . Svojedobno je čak i izlaz iz veleposlanstva bio blokiran”, kazao je Antonov.

Kako navodi ruski državni medij RIA Novosti, posljednjih godina Sjedinjene Države su u više navrata protjerivale ruske diplomate, uskraćivale dozvole za boravak postojećim zaposlenicima veleposlanstva i odbijale vize novima. Zbog toga je osoblje ruske diplomatske misije znatno smanjeno: na primjer, svega su dvije osobe ostale su u konzulatu u Houstonu, a pet u New Yorku.

Prošlog travnja Washington je još jednom proširio proturuske sankcije i protjerao deset diplomata. Rusija je, kao odgovor, uvrstila Sjedinjene Američke Države na popis neprijateljskih zemalja, kojima je, prije svega, zabranjeno zapošljavanje Rusa i državljana trećih zemalja u svojim diplomatskim i konzularnim predstavništvima na tlu Rusije. Američko diplomatsko predstavništvo navelo je da će morati značajno smanjiti osoblje, i da zato neće moći pružati konzularne usluge ruskim državljanima u cijelosti. Od sredine svibnja prošle godine Rusi su prestali izdavati vize američkim građanima (osim migracijskih viza).

Facebook CommentsLoading...
DIJELI