NOVOSTI IZ NATO-a: Šest članica kreće u izradu helikoptera nove generacije

Foto: Geopolitika.news

Na sastanku ministara obrane u Bruxellesu u četvrtak, šest država članica NATO-a potpisalo je memorandum za zajednički rad na helikopteru sljedeće generacije, piše Defense News, a prenosi Geopolitika.news.

Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo  napravit će helikopter s “najnovijom tehnologijom na tržištu, gledajući opcije kao što su hibridni i električni pogon te radikalno poboljšati letne karakteristike.” Predviđene namjene uključuju prijevoz, medicinsku evakuaciju, potragu, spašavanje i napad. Nizozemska je posljednja država koja je potpisala program NGRC, budući da su Francuska, Njemačka, Grčka, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo potpisale pisma namjere da sudjeluju zajedničkoj izradi još krajem 2020.

Mnoge od uključenih zemalja imaju zastarjele helikoptere pa je cilj napraviti letjelicu koji će ih zamijeniti do 2035. godine. Novi helikopter mora imati domet bez dopunjavanja goriva veći od 1650 kilometara i nosivosti između 10 i 17 tona. Cilj je također razviti zajednički okvir letjelice za kopnenu i pomorsku varijantu.

Ovo je prvi put od ranih 1980-ih, kada je uspostavljen program NH-90, da europske nacije raspravljaju o novom helikopteru. Industrijski partneri morat će naporno raditi kako bi prevladali neizbježne sporove oko podjele posla koji su ometali mnoge zajedničke europske vojne programe u prošlosti.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI