NOVI RASKOL I TRZAVICE U EU: Poljska odbija dijeliti svoj plin s drugim zemljama

Wikimedia Commons

Poljska ne pristaje na dijeljenje plina s drugim zemljama Europske unije, izjavila je poljska ministrica klime i okoliša Anna Moskwa (naslovna foto) na konferenciji za novinare. Vijest prenose RIA Novosti.

“Sutra će u Bruxellesu biti sastanak posvećen energetskoj sigurnosti, i što je najvažnije, temi plina. Naša su skladišta, kao što znate, već sada puna. Imamo sigurne opskrbe. Sve potrebe su zadovoljene, za razliku od u 11 zemalja Europske unije, koje su već danas, uvele ograničenja”, kazala je poljska ministrica.

Prema njenim riječima, Poljska ne treba uvoditi nikakva ograničenja.

“Ono što je Europska komisija predložila je novi mehanizam plinske solidarnosti. Ono što je neprihvatljivo u prijedlozima Europske komisije jest pokušaj nametanja obveznih mehanizama smanjenja (potrošnje plina)”, istaknula je Moskwa.

Prema njenom mišljenju, države ne bi trebale pristati na takav korak, jer nitko ne zna kakva će biti zima koja dolazi. Ona smatra kako se u sadašnjoj situaciji može razgovarati samo o dobrovoljnim mehanizmima ili štednji u pojedinim zemljama.Izjavila je kako prijedlozi Europske komisije ne nailaze na slaganje ne samo u Poljskoj, već i u drugim zemljama EU. Među protivnicima inicijative navela je Grčku, Cipar, Maltu, Portugal i Španjolsku. Osim toga, ideje EK izrađuju se “na koljenima”, dodala je Moskva.

Europska komisija je 20. srpnja predložila novu uredbu o koordiniranim mjerama za smanjenje potražnje za plinom. To uključuje uvođenje početno dobrovoljnih ciljeva za sve zemlje članice EU-a da smanje potrošnju plina za 15 posto od 1. kolovoza 2022. do 31. ožujka 2023. To odgovara 45 milijardi kubičnih metara plina. Prijedlozi Europske komisije, prije nego što stupe na snagu, moraju biti prihvaćeni od strane kvalificirane većine zemalja EU u Vijeću EU. O prijedlogu će ministri energetike raspravljati u srijedu u Bruxellesu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI