Novi japanski premijer želi susret sa sjevernokorejskim vođom

Japan je od prošloga tjedna dobio novog premijera Yoshihidea Suga, nakon što je njegov prethodnik Shinzo Abe zbog zdravstvenih razloga podnio ostavku.

Jedna od prvih velikih vanjskopolitičkih obveza novog premijera „Zemlje izlazećeg sunca“ bio je njegov govor na zasjedanju Glavne skupštine UN-a, naravno, održan posredstvom video-linka, kako je to ove godine slučaj sa svim državnicima svijeta zbog pandemije koronaviruzsa Covid-19.

U svom govoru novi japanski premijer, između ostaloga, izjavio je kako bi se želio sastati sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom i da za to ne želi postavljati bilo kakve preduvjete. „Uspostava konstruktivnih odnosa između Japana i Sjeverne Koreje ne samo što odgovara interesima obiju zemalja, već, također, daje veliki doprinos regionalnom miru i stabilnosti“, izjavio je Suga. Pri tom je kao probleme između dviju strana naveo uhićenja ljudi u Sjevernoj Koreji, kao i nuklearne i raketne probleme i „rješavanje bolne prošlosti“ između dviju država (razdoblje Drugog svjetskog rata, op. GN.).

Iz ostalog dijela govora Yoshihide Suga izdavajamo onaj njegov dio koji se odnosi na odlučnost Japana da se iduće godine u Tokiju održe ljetne Olimpijske igre, koje su se, podsjećamo, trebale održati ove godine ali su bile odgođene zbog pandemije Covida-19.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI