Nova srbijanska premijerka izazvala buru reakcija u Srbiji i inozemstvu izjavom o smjeru srpske vanjske politike

Nova premijerka Srbije Ana Brnabić izazvala je burne reakcije u Srbiji i u inozemstvu nakon intervjua danog američkoj agenciji Bloomberg, u kojem je izjavila, kako bi Srbija, u slučaju da bude stavljena pred izbor između članstva u EU i suradnje s Rusijom, izabrala EU. Pritom nije isključila da bi u takvim okolnostima Beograd mogao i uvesti sankcije protiv Rusije.

Nedugo nakon toga srbijanski prvi potpredsjednik vlade i šef diplomacije Ivica Dačić  je izjavio, kako Srbija ne mijenja smjer vlastite vanjske politike i ostaje na europskom putu jer je članstvo u EU njezin strateški put, a da se pritom ne odriče „prijateljstva ni bliskih odnosa s Rusijom”. Dačić se u utorak sastao i s ruskim veleposlanikom u Srbiji, kada je naglasio, kako se Beograd u posljednjih pet godina uspio othrvati svim pritiscima i nije pokvario odnose s Rusijom i Kinom, a pritom je zadržao svoj europski put. To je, kazao je dalje prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova, „bit mudre politike“ koja ne dopušta stavljanje u poziciju dvojbe. Odnos s Rusijom i njezina potpora je od ključne važnosti za teritorijalni integritet Srbije, kazao je Ivica Dačić.

I novi srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin sastao se s ruskim veleposlanikom u Beogradu, kazavši pritom kako odnosi između dviju zemalja ne mogu biti uvjetovani ničim osim međusobnim interesima”.

U srijedu, 5. srpnja, na istu temu reagiralo je i rusko Ministarstvo vanjskih poslova, čija je glasnogovornica Marija Zaharova izjavila kako Moskva ne želi da se Srbija stavi pred izbor – Rusija ili EU.

To je suvereno pravo Srbije. Ali mi iskreno ne želimo da bilo tko stavi Anu ili bilo koga pred izbor „ili-ili“. Optimalno je biti i s jednima i drugima. To je korisno i sigurno s gledišta vlastitih interesa“, odgovorila je glasnogovornica ruskog MVP na pitanje beogradske agencije Beta. 

 

 

 

Original možete pronaći na geopolitika.news

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI