NJEMAČKA ŠALJE SUSTAV COBRA U UKRAJINU: Locirat će topništvo i neprijateljske raketne sustave

Ilustracija

Njemačka savezna vlada namjerava poslati radarske sustave COBRA za lociranje topništva i neprijateljskih raketnih sustava u Ukrajinu, izvijestio je Die Welt ranije ovog tjedna, piše portal Geopolitika.news.

Prema navodima Ukrajina je prvotno zatražila isporuku 40 COBRA sustava. Njemačka je odgovorila da samo 3 do 5 sustava od njih 19 na skladištu Bundeswehra može biti dostupno za isporuku u Ukrajinu. Berlin bi Ukrajini mogao predati radarske sustave COBRA, što će značajno povećati preciznost haubica Panzerhaubitze 2000 kada budu korišteni zajedno.

COBRA (COunter Battery RAdar) je radar za lociranje topništva. Sam sustav je mobilan, tj. montiran na vozilo.

Radarski sustav zajednički su razvile vojne tvrtke Thales, Airbus Defence and Space i Lockheed Martin za njemačke oružane snage, francusku vojsku i britansku vojsku.

Na internetskoj stranici njemačke vojske piše da se radar COBRA za otkrivanje topničkog djelovanja smatra najnaprednijim svjetskim sustavom za lociranje oružja na kopnu, koji se sastoji od radara visokih performansi uz naprednu obradu podataka te integriranog i fleksibilnog sustava zapovijedanja, upravljanja i komunikacije.Facebook Comments

Loading...
DIJELI