Njemačka ministrica obrane: sankcije SAD-a protiv „Sjevernog toka 2“ su nezakonite

Njemačka ministrica obrane i predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer u jučerašnjem intervjuu za Deutsche Welle reagirala je na rasprave koje se vode unutar država EU i NATO saveza vezano uz opravdanost izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“, koji će povezati rusku i njemačku obalu Baltičkoga mora i čiji će kapacitet iznositi 55 milijardi m3 plina godišnje, identično kao i već funkcionalni plinovod „Sjeverni tok“, paralelno s kojim se i gradi. Podsjećamo kako je za njegov dovršetak potrebno položiti još po 80-ak kilometara sveke od ukupno dviju cijevi, u danskim vodama, za što je Kopenhagen nedavno izdao novu dozvolu operateru toga projekta „Nord Stream 2 AG“.

Njemačka je ministrica tom prigodom izjavila kako je Berlin po tom pitanju uspio „raspršiti zabrinutosti“ koje se odnose na to da će „Njemačka postati previše ovisna o ruskom plinu. Pritom nije kazala na koji je način njemačka vlada to učinila. Također je priznala kako se tijekom tih rasprava radi o „zakonitim interesima Ukrajine i Poljske“, i da to „mora biti ugrađeno u ugovorima“.

Indirektno se osvrnula i na moguće pokretanje novih američkih sankcija protiv svih sudionika u projektu izgradnje „Sjevernog toka 2“ i izjavila slijedeće: „Kada se razgovor vodi o prijetnji sankcijama od strane SAD-a, kod nas u njemačkoj vladi postoji jasan stav kako one nisu u skladu s međunarodnim pravom.“

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI