Njemačka ministrica obrane: 2% za NATO u uvjetima koronakrize nije prihvatljivo

Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je u petak, 26. lipnja,  kako je uplata iznosa od 2% BDP-a u rashode za NATO savez s obzirom na ekonomske posljedice pandemije koronavirusa – „neodgovarajući instrument“.

Pritom je ipak kazala kako jačanje obrambenih sposobnosti NATO saveza odgovara interesima njemačke sigurnosti, podsjetivši na aneksiju Krima. „Mi smo svi u NATO-u osjetili kolika stvarna ugroza dolazi od Rusije“, kazala je njemačka vojna ministrica. Međutim iznos rashoda još je neadekvatan jer u slučaju još jedne recesije Bundeswehr može znatno brže ispuniti tu normu, ali pritom i ne poboljšati svoje vojne sposobnosti. Puno je važnije kako bi do 2030.g. Njemačka preuzela na sebe 10% vojne moći NATO saveza. To neće biti lako, kazala je ministrica, podsjetivši na smanjenje državnog proračuna zbog pandemije koronavirusa. Ona zato smatra kako Europa mora učinkovitije koristiti već postojeća sredstva, izbjegavajući izgradnju paralelnih (oružanih) struktura. „Naša je zadaća u Europi bolja koordinacija svojih poteza koji se odnose na naoružanje i modernizaciju. Moramo razraditi zajednički strateški kompas“, kazala je Annegret Kramp-Karrenbauer.

Vidjet ćemo što će na ove riječi njemačke ministrice reći Donald Trump koji od Europe hoće sada i odmah svih dogovorenih 2% sredstava od nacionalnog BDP-a za potrebe NATO saveza. Trumpa će u tome teško razuvjeriti i stvarne teške ekonomske posljedice od pandemije koronavirusa u europskim zemljama, a još će ga manje zadovoljiti nekakvi njemački budući planovi do 2030. g. vezano uz čak 10%-tno sudjelovanje te zemlje u ukupnim financijama i efektivima toga saveza. Jer što će biti za 10 godina u Europi i svijetu nitko ne zna, a Trumpa na čelu SAD-a tada sigurno biti neće. Posljednjih tjedana jača i Trumpov pritisak na Berlin vezan uz odluku o povlačenju dijela američkih vojnika s njemačkog teritorija i njihov djelomični povratak u SAD, a djelomični razmještaj u američke baze u susjednoj Poljskoj.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI