Netanjahu: dvije velike države, SAD i Rusija, pregovaraju u Izraelu

Tajnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolay Patrushev stigao je u ponedjeljak, 24. lipnja, u Jeruzalem, na pregovore o Siriji i Bliskom istoku s američkim savjetnikom predsjednika za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom, kao i šefom izraelskog Vijeća za nacionalnu sigurnost Meir Ben-Shabbatom. Taj je sastanak, koji se održava sutra, izraelski državni vrh već ranije nazvao „događajem bez presedana“. Prema pojedinim najavama Patrushev bi sudionike sastanka mogao upoznati i s najnovijim stavovima Irana vezanim uz posljednje događaje u zoni Perzijskog zaljeva.

Premijer Benjamin Netanjahu danas je na sjednici izraelske vlade nastupio s važnom izjavom, kazavši, kako on „sutra predvodi besprecedentni summit između dvije velike zemlje – Sjedinjenih Država i Rusije, uz sudjelovanje Izraela. Ta činjenica, da se summit održava ovdje – svjedoči o posebnom statusu Izraela u odnosu na druge nacije“. Netanjahu je govorio i o svom sinoćnjem sastanku s Johnom Boltonom, na kojem se razgovaralo o izraelskom ostanku u dolini rijeke Jordan pri svakom scenariju mirovnog sporazuma s Palestincima i pod svaku cijenu, uključno i nastavka borbe protiv terorizma.

Naravno kako Benjamin Netanjahu, u uvjetima kada nije uspio osigurati većinu u parlamentu (Knessetu) koja bi mu omogućila novi premijerski mandat nakon, sada već „pirove“ pobjede na prošlim izvanrednim parlamentarnim izborima (ali i neovisno od toga), preuveličava ulogu i važnost Izraela u okviru spomenutog summita, davajući pri tom prije svega sebi na važnosti. Ali potpuno je jasno kako se ovdje ipak najprije radi o sastanku ponajvažnijih državnih službenika dviju ključnih svjetskih zemalja, o čijem dogovoru ili ne postizanju dogovora (a ne onima s Izraelom, Iranom ili bilo kojom drugom zemljom u regiji i šire) isključivo ovisi daljnji razvoj stanja u regiji i modalitetima riješenja postojećih sigurnosnih problema. A činjenica da se summit održava u Jeruzalemu (Izrael je na pregovorima nedvojbeno zainteresirana strana, ali samo jedna od mnogih) samo je dodatni argument o ozbiljnim namjerama (ili barem njihovom prividu) od strane dviju ključnih zemalja, jer se eto, o problemima razgovara posve blizu „vatri“, a ne u nekakvim mondenim, švicarskim ili drugim hotelima, koji više odaju dojam da su pregovaračke delegacije stigle na odmor nego na ozbiljne razgovore, dalekosežnih političkih i drugih posljedica.

Original možete pronaći na www.geopolitika.news

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI