NERIJEŠEN SPOR OKO KINESKO-INDIJSKE GRANICE: ‘Teški bilateralni odnosi s Kinom’

Ilustracija

Neriješeni spor oko kinesko-indijske granice ponovno je u fokusu, a dvije strane ostaju pri svojim suprotstavljenim stajalištima, izvještava Anadolu Agency, piše portal Geopolitika.news.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je na prošlotjednoj konferenciji u Tajlandu da bilateralni odnosi s Kinom prolaze kroz “izuzetno tešku fazu nakon onoga što je Peking učinio na granici”.

“Azijsko stoljeće se neće dogoditi, ako se dva susjeda ne budu mogla uhvatiti za ruke”, istaknuo je. Jaishankar je odgovarao na pitanja nakon predavanja o “Indijskoj viziji Indo-Pacifika” na Sveučilištu Chulalongkorn u Bangkoku.

Mislio je na tekući spor s Kinom duž linije stvarne kontrole (LAC) u području Ladakha u spornom Jammuu i Kashmiru od svibnja 2020.

Dvije vojske našle su se licem u lice duž LAC-a u lipnju 2020., eskalacija koja je rezultirala smrću 24 vojnika – 20 na indijskoj strani. Unatoč više od desetak rundi dijaloga između dviju strana, nije bilo pomaka. Kina je, međutim, pohvalila Jaishankara, slažući se s njegovim komentarom o “azijskom stoljeću”. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI