NEMA VIŠE ZA STRANCE! Mađari odlučili: Od petka samo Mađarima gorivo po povlaštenoj cijeni

Foto: Darko Vlahović/FaH

Samo će Mađari od petka moći kupovati gorivo po povlaštenoj cijeni, a automobili sa stranim tablicama po tržišnoj cijeni, rekao je u četvrtak predstojnik ureda mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Geopolitika.news.

S obzirom da je cijena goriva u Mađarskoj najniža u Europi, uz granicu je procvjetao “benzinski turizam”, pa nam prijeti nestašica, rekao je Gergely Gulyas. “Strani kupci iskorištavaju činjenicu da je Mađarska u stanju održati cijenu goriva na 480 forinti (oko 9,20 kn) a po Europi je 700-900 forinti (13,50 do 17,40 kuna)”, izjavio je on na konferenciji za novinare.

Kako bi spriječili te zloupotrebe, samo će automobili s mađarskim registracijama moći kupovati gorivo po 480 forinti za litru. Ostali će plaćati tržišnu cijenu, dodao je Gulyas. Nije rekao hoće li ta mjera biti u suprotnosti s pravilima koja uređuju jedinstveno tržište EU-a, a koja zabranjuju diskriminaciju na temelju nacionalnosti ili zemlje prebivališta. Mjere su uvedene kako bi se obuzdale posljedice spiralne inflacije, za koju središnja banka očekuje da će u narednim mjesecima premašiti 10% u odnosu na godinu ranije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI