NATO ĆE IZVESTI JOŠ JEDNU VJEŽBU: U glavni grad Švedske Stockholm pristiglo 40 ratnih brodova

Foto: Guliver Images

Oko 40 ratnih brodova zemalja članica NATO-a u subotu je stiglo u švedski glavni grad Stockholm na NATO-ove vježbe BALTOPS 22 koje će sutra započeti u Baltičkom moru, izvještava Anadolu Agency.

Obraćajući se novinarima, švedski ministar obrane Peter Hultqvist rekao je kako će se njegova zemlja i Finska također pridružiti vježbama. Uz to, kazao je da se ono što se događa u regiji može definirati kao “novi hladni rat” ili “nova željezna zavjesa” te istaknuo kako se radi o sukobu između autoritarnih država i demokratske Europe. Zemlje NATO-a danas preko brodova okupljenih u Stockholmu šalju signal o sigurnosti regije, dodao je Hultqvist.

“Četrnaest NATO saveznika, dvije partnerske zemlje NATO-a, preko 45 brodova, više od 75 zrakoplova i otprilike 7000 ljudi sudjelovat će u 51. iteraciji prve vježbe usmjerene na pomorstvo od 5. do 17. lipnja”, navodi se u ranijem priopćenju NATO-a.

Među sudionicima će biti Turska, Belgija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška, Poljska, Švedska, UK i SAD. U međuvremenu, kao partnerske zemlje NATO-a, Finska i Švedska također će sudjelovati u vježbi. Obje su zemlje nedavno podnijele zahtjev za pristupanje vojnom savezu. Ove će godine Švedska biti domaćin vježbe BALTOPS 22, koja je prvi put pokrenuta 1972. godine.

BALTOPS je godišnja vježba koja vidljivo pokazuje predanost NATO-a očuvanju regionalnog mira i sigurnosti vježbanjem tima međunarodnih snaga koje mogu brzo odgovoriti u vrijeme krize, navode iz saveza.Facebook Comments

Loading...
DIJELI