NAPADI RUSKI VOJSKE ŽEŠĆI NEGO IKADA! Guverner Luganska: ‘Pretvaraju regiju Donjeck u pakao!’

foto: wikipedia commons

Napadu ruske vojske u nedjelju su žešći nego dan ranije. Ruska vojska napada na skoro svim frontovima. Serhij Hajdaj, ukrajinski guverner istočne regije Lugansk, koja je nedavno potpuno pala u ruke ruskih snaga, rekao je da Rusi pretvaraju regiju Donjeck u “pakao”, objavio je portal Geopolitika.news.

“Okupatori provode ofenzivne operacije zapadno od Lisičanska. Naši branitelji pokušavaju ih zaustaviti duž cijele bojišnice”, napisao je Hajdaj na svom Telegram kanalu.

“Ne prestaju s pokušajima upada u susjednu regiju Donjecka uzduž administrativne granice. Napadaju iz više smjerova. Ondje gdje ne mogu ići naprijed, stvaraju pravi pakao granatiranjem svih teritorija na horizontu. Zbog toga opasnost prijeti odasvud – od Kreminaje do Popasne”, rekao je guverner Luganska.

Ukrajinska pješačka jedinica na cesti prema gradu Siversku, čiji su pripadnici razgovarali za Reuters, razmještena je uz rub dubokog zemljanog rova prekrivenog balvanima i vrećama pijeska i branjeni su tek mitraljezima.

Na sjeveru, ruska vojska granatirala je mjesta Senkivku i Mikolaivku u Černigovskoj oblasti te Esman i Oleskijevku u Sumskoj oblasti, tvrde iz glavnog stožera ukrajinske vojske. Također, iz Kijeva tvrde da je u smjeru Harkova ruska vojska granatirala mjesta Javirsku, Bazalivku, Čerkaski Tiški, Prudianku, Kutuzivku i Šestakovu.Na jugu, u dijelovima regija Herson i Zaporožje pod ruskom okupacijom, zamjenica ukrajinskog premijera pozvala je stanovnike da se evakuiraju prije nego što ukrajinske snage pokrenu protuofenzivu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI