NA POMOLU NOVI PROBLEMI:: Napadom na Iran moglo bi se utjecati na pregovore s Sjedinjenim Država u austrijskoj prijestolnici

Iranski nuklearni pogon Natanz bio je podvrgnut napadu 11. travnja, i takvo što moglo bi baciti sjenu na nastavak neizravnih razgovora između Sjedinjenih Država i Irana koji su na rasporedu danas, u utorak 13. travnja u austrijskoj prijestolnici Beču.

Iran je optužio Izrael za uništavanje važnog podzemnog objekta u Natanzu, ali se u međuvremenu se Bidenova administracija o tom incidentu mlako oglasila, ne odobravajući ni osuđujući napad. Bijela kuća je rekla da Sjedinjene Države “nisu umiješane” u ovo i da “nemaju što dodati pretpostavkama o uzrocima” incidenta.

Izraelski dužnosnici ranije su izrazili zabrinutost zbog onoga za što se boje da bi mogao biti brzi povratak SAD-a nuklearnom sporazumu, a vijest o napadu pojavila se kad je američki ministar obrane Lloyd Austin posjetio Izrael.

Čelnik Pentagona i državni tajnik Anthony Blinken ovoga će tjedna stići u Bruxelles na razgovore s europskim i NATO saveznicima koji će se vjerojatno dotaknuti i Irana, te je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izrazio zabrinutost da bi spomenuti napad mogao utjecati na pregovore.

“Sve što čujemo od Teherana nije pozitivan doprinos ovom cilju”, rekao je, aludirajući na oštre prijetnje Teherana koje idu u smjeru osvete Izraelu, ili, kako su to kazali pojedini iranski visoki dužnosnici – „cionističkom režimu“.Facebook Comments

Loading...
DIJELI