MOSKVA JE OPET POSLALA UPOZORENJE: Što veći bude domet oružja koje šaljete Ukrajini, to ćemo ih dalje potisnuti od našeg teritorija

Foto: Wikimedia Commons

Što je veći arsenal i domet oružja koje će zapadne zemlje isporučivati ​​Ukrajini, to će Moskva dalje potisnuti linije prijetnje od svog teritorija, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na internetskoj konferenciji za novinare o međunarodnim pitanjima danas.

“Ruski predsjednik Vladimir Putin već je komentirao situaciju do koje će doći stizanjem novog naoružanja i mogu samo dodati da što je veći domet naoružanja koje ćete isporučivati, to ćemo ih gurati dalje od našeg teritorija. Dalje da neonacisti ne mogu ugroziti Rusku Federaciju”, upozorio je Lavrov, prenosi ruski TASS.

Pogrešno je situaciju svoditi na formulu: “da nije bilo naše specijalne operacije, ne bi bilo ni slanja zaliha oružja”. To je pojednostavljenje stvarnosti, tvrdi ruski ministar vanjskih poslova. “Stvar je u tome da već 20 godina upozoravamo Veliku Britaniju, Sjedinjene Države i ostale članice NATO-a: ‘Dragi prijatelji, potpisali ste 1999. godine i obvezali se da nijedna država neće jačati svoju sigurnost na štetu sigurnosti drugih država. Zašto to ne poštujete? Zašto se pokazalo da je to laž? I umjesto toga kažete: ‘Maknite se od nas’. Proširili ste se pet puta bliže našim granicama”, istaknuo je najviši ruski diplomat.

Američka administracija objavila je 1. lipnja da će Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći koji će uključivati ​​isporuku oružja raketne lansere HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System). Rečeno je da će prva serija uključivati ​​četiri raketna sustava. Američki dužnosnici ranije su rekli da domet lakog raketnog bacača HIMARS na kotačima neće prelaziti 80 km. Kako tvrdi Washington, Kijev je dao jamstva da američki raketni sustavi neće biti korišteni protiv ciljeva na ruskom teritoriju. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je 2. lipnja da su uvjeravanja iz Kijeva bezvrijedna i da im se ne može vjerovati. Velika Britanija je također objavila da namjerava isporučiti Ukrajinu slične raketne sustave M270 s dometom napada od 70 km. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva priopćilo je da je taj potez koordiniran sa Sjedinjenim Državama.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI