MAĐARSKOJ PRIJETE KAZNE: Treba ukinuti diskriminatorne cijene goriva za vozila sa stranim registracijama

Foto: Guliver Image

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton poručio je Mađarskoj da ukine diskriminatorne cijene goriva za vozila sa stranim registarskim oznakama jer joj u protivnom prijeti prekršajni postupak, navedeno je u pismu Komisije koje je vidio Reuters., prenosi Geopolitika.news.

Mađarska je ranije objavila da se subvencionirane cijene goriva u iznosu od 480 forinta (nešto više od 9 kuna) po litri neće odnositi na kamione teže od 7.5 tona, ali ni na kamione sa stranim registarskim oznakama, već da će oni morati plaćati tržišnu cijenu.

“Tražimo da u odgovoru obrazložite opravdanost i vremensko trajanje tih mjera jer je moguće da one krše zakone Europske unije”, poručio je Breton u pismu upućenom mađarskom ministru za tehnologiju. “Također tražim da ukinete te mjere dok se ne utvrdi jesu li u skladu sa zakonom Unije”, napisao je Breton. Nadalje, Breton je naveo da Europska komisija zadržava pravo pokretanja hitnih prekršajnih postupaka koji konačno mogu dovesti do sudskih postupaka protiv Mađarske i mogućih novčanih kazni.

Mađarska ima jednu od najnižih cijena goriva u Europi, rekla je njihova vlada jer je 27. svibnja omogućila kupnju po povlaštenoj (subvencioniranoj) cijeni samo svojim građanima, a isključila je strance jer je, prema njihovom obrazloženju, uz granicu procvjetao “benzinski turizam” i stoga prijete nestašice.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI