LAVROV ODLUČNO PORUČUJE: Unatoč svim provokacijama Moskva će nastaviti razgovore s Kijevom

Foto: Guliver Image

Moskva će nastaviti razgovore s Kijevom unatoč provokacijama, izjavio je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenosi Tass.

“Unatoč svim provokacijama, rusko će izaslanstvo nastaviti pregovarački proces te ćemo nastaviti promovirati naš nacrt sporazuma koji jasno i u potpunosti objašnjava naše početne ključne stavove i zahtjeve”, istaknuo je ruski šef diplomacije.

Lavrov je istaknuo da je Kijev 6. travnja predstavio nacrt sporazuma, koji je označio odstupanje od odredbi zabilježenih na sastanku održanom u Istanbulu 29. ožujka. Ruski diplomat rekao je da nesposobnost ukrajinskih vlasti da sklope sporazume ukazuje na njihove planove za produženje pa čak i potkopavanje pregovora. “Smatramo to dokazom činjenice da kijevski režim kontroliraju Washington i njegovi saveznici, koji tjeraju [ukrajinskog] predsjednika Zelenskog na nastavak vojnih aktivnosti”, zaključio je Lavrov.

Rusko i ukrajinsko izaslanstvo održalo je još jedan krug razgovora u Istanbulu 29. ožujka. Šef ruskog izaslanstva Vladimir Medinski rekao je tada da je Kijev iznio pisane prijedloge za sporazum između zaraćenih strana. Medinski je izjavio da će Moskva razmotriti prijedloge i iznijeti vlastite inicijative, dok će ruske trupe smanjiti svoje aktivnosti na području Kijeva i Černigova. Osim toga, prema njegovim riječima, Moskva je predložila da se sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog održi istovremeno s potpisivanjem mirovnog sporazuma od strane ministara vanjskih poslova dviju zemalja.

U listopadu 2021. Rusija je počela premještati vojnike i vojnu opremu blizu svoje granice s Ukrajinom čime su izazvali zabrinutost međunarodne zajednice zbog moguće invazije. Komercijalne satelitske slike, objave na društvenim mrežama i javno objavljeni obavještajni podaci iz studenog i prosinca 2021. pokazali su oklopna vozila, projektile i drugo teško oružje kako se kreću prema Ukrajini bez službenog objašnjenja. Do prosinca se više od sto tisuća ruskih vojnika nalazilo u blizini rusko-ukrajinske granice, a američki obavještajni dužnosnici upozorili su da Rusija možda planira invaziju početkom 2022. godine. Dana 24. veljače, tijekom sastanka Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Putin je najavio početak opsežne kopnene, morske i zračne invazije na Ukrajinu usmjerene na ukrajinsku vojnu imovinu i gradove diljem zemlje. Biden je ovaj napad proglasio “neisprovociranim i neopravdanim” i od tada je u koordinaciji s europskim saveznicima izdao ozbiljne sankcije protiv najvećih ruskih banaka, njezine naftne i plinske industrije i izvoza američke tehnologije u zemlju, izvještava američka organizacija Vijeća za vanjske poslove.Facebook Comments

Loading...
DIJELI