LAVA NA KANARIMA STIGLA DO MORA: Zbog otrovnih plinova stanovnike upozorili da ostanu kod kuće i zatvore prozore

Screenshot/Youtube

Lava na španjolskim Kanarima stigla je do mora nakon što se iz vulkana izlila prije 10 dana.

Na svom putu uništila je nekoliko stotina domova te uzrokovala evakuaciju tisuće stanovnika.

Uništila je najmanje 589 zgrada, uglavnom domove na jugozapadnoj strani otoka.


Stručnjaci upozoravaju da pare nastala kontaktom lave i mora potencijalno sadržava otrovne plinove. Područje je evakuirano prije tjedan dana, a lokalne vlasti su čekale da lava dođe do mora.

Vlasti su uspostavile sigurnosno područje i ogradile sve u krugu od 3,5 km od istjecanja lave. Također su zatražili od stanovnika u širem području da ostanu u zatvorenim prostorima sa zatvorenim prozorima kako bi izbjegli udisanje tih plinova.Nisu zabilježeni smrtni slučajevi niti ozbiljne ozljede zahvaljujući hitnoj evakuaciji više od 6000 ljudi u prvim satima nakon erupcije. Ekipe za čišćenje pomele su pepeo u glavnom gradu otoka Santa Cruzu, dok su geolozi registrirali nekoliko potresa koji su tjednima tutnjali. Zračna luka na La Palmi zatvorena je zbog ogromnog oblaka pepela koji je dosegao 7 kilometara visine.

Otok La Palma, dom za oko 85.000 ljudi, peti je po veličini među Kanarskim otocima. Otočje se sastoji od 8 otoka. Od 1982. godine imaju poziciju autonomne zajednice sa svojim parlamentom unutar Španjolske. Gospodarstvo uvelike ovisi o turizmu i vinovoj lozi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI