KUVAJTSKI MINISTAR U LIBANONU: Posjet kao prvi korak u pomirenju dviju država

Kuvajtski ministar vanjskih poslova predao je u subotu libanonskim dužnosnicima popis prijedloga mjera za izgradnju povjerenja s arapskim zaljevskim državama, prenosi The Arab Weekly.

To se dogodilo uslijed pogoršanja odnosa između tih dviju država. Posjet šeika Ahmeda Nassera Al-Mohammeda Al-Sabaha prvi je posjet visokog zaljevskog dužnosnika Beirutu nakon diplomatskog spora između Libanona te Saudijske Arabije i njenih susjeda.

Također, nakon primjedbe libanonskog ministra informacija iz listopada dolazi do još napetijih odnosa. Ministar Georgea Kordahija opisao je operacije u Jemenu kao “uzaludne” i rekao da je u pitanju “agresija” arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Nakon Kordahijevih televizijskih komentara, kraljevina je povukla svog veleposlanika iz Beiruta i zabranila sav libanonski uvoz, negativno utječući na stotine poduzeća u ionako siromašnoj državi.

Nekoliko arapskih zemalja također je poduzelo nekoliko koraka poput Saudijske Arabije. George Kordahi dao je ostavku u prosincu, nakon čega je uslijedilo poboljšanja odnosa između dviju strana.Saudijski ministar izjavio je kako je ovaj posjet Beirutu dio međunarodnih napora za mjere izgradnje povjerenja “s bratskim Libanonom” te kako bi se povjerenje izgradilo nakon “opipljivih koraka sa svih strana”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI