KRIZA SE PRODUBLJUJE: Bjelorusija obustavila izvoz struje Ukrajini

Foto: Wikimedia Commons

Isporuka električne energije Ukrajini iz Bjelorusije bit će prekinuta od četvrtka, javila je bjeloruska agencija BelTA.

“Bjeloruska strana razmotrit će mogućnost daljnje opskrbe Ukrajine električnom energijom, uzimajući u obzir tehničke mogućnosti”, priopćilo je nadležno ministarstvo te zemlje.

Ujutro 17. studenoga, iz mreže se automatski isključio prvi agregat bjeloruske atomske centrale, a razlog će utvrditi stručnjaci. Pozadinsko zračenje ostalo je normalno, navodi se u priopćenju.


Ranije je prekinuta opskrba ruskom naftom poljskih i njemačkih rafinerija koja se isporučuje naftovodom Družba, zbog, kako je rečeno u Minsku, tehničkih problema na bjeloruskoj dionici.

U proljeće 2021. Vlada u Kijevu zabranila je uvoz električne energije iz Bjelorusije, budući da je korištenje te energije “u suprotnosti sa strateškim ciljevima Ukrajine u energetskom sektoru, posebno sinkronizacijom Ujedinjenog energetskog sustava Ukrajine s ENTSO-E (Europska zajednica elektroenergetskih operatera), te moguće ugrožava energetsku sigurnost”.Ta je zabrana bila na snazi do 1. studenog, ali s početkom hladnog vremena i energetske krize u Europi Kijev se odlučio vratiti kupnji bjeloruske struje.

Krajem listopada rusko Ministarstvo gospodarstva objavilo je da će od 1. studenog obustaviti isporuku ruskog ugljena Ukrajini zbog sve veće potražnje u samoj Rusiji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI