KREMLJ OPTUŽIO LITVU: Kremlj se žali na blokadu prometa u Kalinjingrad, evo što su poručili!

Litavska odluka o blokadi željezničkog prometa između Rusije i ruske enklave Kalinjingrad na Baltičkom moru je “ilegalna”, optužili su danas Litvu iz Kremlja.

 

“Odluka je zaista bez presedana i štetna je za sve”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za agenciju Interfax. Naglasio je da se time samo pogoršavaju pogreške Europske unije počinjene sankcijama prema Moskvi ove godine i nazvao je situaciju “više nego ozbiljnom”.

Kalinjingrad je smješten između Litve i Poljske i udaljen je od Moskve više do 1000 kilometara. U subotu, Vilnius je počeo blokirati promet robe koji željeznicom preko litvanskog teritorija putuje u Kalinjingrad. Guverner kalinjingradske oblasti Anton Alikhanov rekao je da zabrana obuhvaća oko 50 posto roba koje Kalinjingrad uvozi i nazvao to “najozbiljnijim  kršenjem … prava slobodnog tranzita u Kalinjingradsku regiju te iz nje” .

Litva je rekla da od subote na snagu stupa zabrana prijevoza robe obuhvaćene europskim sankcijama u rusku enklavu Kalinjingrad preko njezina teritorija. EU zemlje su redovito pojačavale sankcije protiv Rusije otkad je izvršila invaziju Ukrajine u veljači. Nekoliko istočnoeuropskih nacija, poput Litve, posebno voljno uvode sankcije, s opravdanjem da se brinu da će Rusija jednog dana položiti pravo na njihov teritorij.

Smješten između EU i NATO članica Poljske i Litve, Kalinjingrad prima zalihe iz Rusije željeznicom i plinovodom kroz Litvu.  Tu enklavu Crvena armija otela je u travnju 1945. godine nacističkoj Njemačkoj i prepustila Sovjetskom savezu nakon Drugog svjetskog rata. Kalinjingrad je sjedište ruske baltičke flota i projektila Iskander koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, a nalazi se na obali Baltika, između Litve i Poljske, obje članice NATO saveza, te nema kopnenu granicu s Rusijom.U veljači je Litva zatvorila svoj zračni prostor za letove iz Rusije u Kalinjingrad, prisilivši komercijalne prijevoznike da voze dužom rutom preko Baltičkog mora. Moskva je poručila Vilniusu da ukine restrikcije “bez odlaganja”, inače će Rusija poduzeti “mjere da zaštiti svoje nacionalne interese”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI