KOLIKO GOD IM UVODILI SANKCIJE ONI SE NE DAJU: Rusko gospodarstvo ponovno je na nogama

Wikimedia Commons

Jučer su zemlje članice kluba G7 najavile uvođenje novih proturuskih sankcija zbog njenog pokrenutog rata u Ukrajini. Iako se svako uvođenje novih i novih sankcija protiv Moskve na Zapadu politički i medijski tretira kao „razorno“ po rusko gospodarstvo, paralelno, ozbiljni analitičari i mediji povremeno ukazuju kako baš sve i ne ide prema planu i početnim očekivanjima kada je o sankcijama riječ. O tome svjedoči i slijedeća vijest:

Rusko gospodarstvo, usprkos “sankcijama bez presedana”, ostaje stabilno, navodi britanski medij The Economist u tekstu objavljenom pod naslovom “Rusko gospodarstvo je ponovno na nogama”.

“Posljednji podaci potvrđuju da se rusko gospodarstvo odupire predviđanjima njegovog kolapsa”, navodi ugledni britanski medij.

Početkom travnja ukazali smo na preliminarne dokaze da rusku ekonomiju suprotstavljaju prognoze o skorom kolapsu, usprkos neviđenim sankcijama koje su uvele zapadne zemlje. Nedavni podaci podržavaju ovaj pogled. Rublja, uz pomoć kontrole kapitala i visokih kamata, danas je jednako vrijedna kao i prije početka ruske specijalne operacije u Ukrajini krajem veljače. Čini se da Rusija sve isplate obveznica u stranoj valuti izvršava na vrijeme, navodi britanski medij.

Realno gospodarstvo također se pokazalo iznimno otpornim. Da, maloprodajne cijene u Rusiji porasle su za više od 10 posto od početka godine, budući da je deprecijacija rublje u početnoj fazi dovela do povećanja cijene uvoza i smanjenja zaliha zbog odlaska mnogih Zapadne tvrtke. Raste i broj tvrtki koje kasne s isplatom plaća.Zahvaljujući kontroli kapitala i povećanju kamatne stope, rublja sada zadržava istu vrijednost kao prije početka vojne operacije u Ukrajini. Osim toga, Rusija nastavlja plaćati strane obveznice. Pokazatelji ruske gospodarske aktivnosti u realnom vremenu također se drže. Ukupna potrošnja električne energije tek je neznatno smanjena. Nakon “ožujskog zatišja”, Rusi “prilično slobodno” troše novac u kafićima, barovima i restoranima, piše The Economist, pozivajući se na službene objavljene podatke najveće ruske banke Sberbank.

“Rusko gospodarstvo nedvojbeno se smanjuje, ali prognoze nekih ekonomista o padu BDP-a na 15% ove godine počinju izgledati pesimistički”, navodi se u britanskom mediju.

Rusko gospodarstvo bilo je prilično zatvoreno i prije početka vojne operacije, a to smanjuje učinak sankcija. No, glavni razlog otpornosti ruskog gospodarstva povezan je s energetskim resursima. Od početka operacije u Ukrajini, Rusija je morem i cjevovodom izvezla fosilna goriva u vrijednosti od najmanje 65 milijardi dolara. U prvom tromjesečju 2022. državni prihodi od prodaje ugljikovodika porasli su za više od 80% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi britanski medij i tvrdi da će tako biti sve dok EU potpuno ne obustavi uvoz ruske nafte, zaključuje The Economist.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI