KINEZI U PANICI: Održan je hitni sastanak između regulatora i banaka

Kineski regulatori s domaćim i stranim bankama održali su hitan sastanak. Cilj im je bio pronaći rješenja kako mogu zaštititi kinesku inozemnu imovinu od potencijalnih sankcija predvođenih SAD-om sličnih onima koje su nametnute Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu, izvijestio je Financial Times, a prenosi Geopolitika.News.

Interna konferencija, održana 22. travnja, uključivala je dužnosnike kineske središnje banke i ministarstva financija te rukovoditelje desetak lokalnih i međunarodnih banaka, tvrde izvori

Kineski dužnosnici su, navodno, zabrinuti da bi ih mogle zateći slične mjere kao protiv Rusije u slučaju regionalnog vojnog sukoba ili neke druge krize. Iako Kina vođena predsjednikom Xi Jinpingom i dalje odbija osuditi ruski napad, kineske banke i tvrtke su svejedno oprezne oko tipa poslovanja s ruskim subjektima ukoliko bi takvo poslovanje moglo pokrenuti američke sankcije. Ministarstvo financija je na sastanku priopćilo da su nazočni predstavnici svih većih stranih i domaćih banaka koje posluju u Kini. Navodno je sastanak započeo primjedbama visokog dužnosnika ministarstva financija koji je rekao da je Xijeva vlada u stanju pripravnosti zbog toga što su SAD-a i njihovih saveznici zamrznuli dio imovine ruske središnje banke.

Dužnosnici i sudionici nisu spomenuli konkretne scenarije, ali jedan od mogućih pokretača takvih sankcija bi bila kineska invazija na Tajvan, za koji Kina tvrdi da njen teritorij i sve jasnije prijeti napadom. “Ako Kina napadne Tajvan, razdvajanje kineskog i zapadnog gospodarstva bit će mnogo teže nego [razdvajanje s] Rusijom jer kineski gospodarski otisak dotiče svaki dio svijeta”, rekao je jedan od ljudi koji su bili upoznati s tijekom sastanka. Andrew Collier, izvršni direktor Orient Capital Researcha u Hong Kongu, rekao je da je kineska vlada s pravom zabrinuta “jer ima vrlo malo alternativa, a posljedice [američkih financijskih sankcija] su katastrofalne”.

Viši regulatori, uključujući Yi Huiman, predsjednik kineske regulatorne komisije za vrijednosne papire, i Xiao Gang, koji je bio na čelu CSRC-a od 2013. do 2016., pitali su prisutne bankare što mogu zajedno učiniti kako bi se zaštitila inozemna imovina Kine, posebno njezinih 3,2 bilijarde dolara u stranim rezervama. Kina ima ogromne fondove u dolarima: npr. bilijardu dolara vrijedne američke državne obveznice ili skupe uredske zgrade u New Yorku. Kineska državna tvrtka Dajia Insurance Group, na primjer, posjeduje luksuzni hotel Waldorf Astoria koji je jedan od simbola New York-a.Kad je jedan dužnosnik pitao kineske bankare može li se inozemna imovina prebaciti u jen ili euro, odgovorili su mu da ta ideja nije praktična. Neki prisutni bankari, međutim, sumnjali su da bi si Washington ikada mogao priuštiti prekid gospodarskih veza s Kinom s obzirom na njezin status drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, goleme posjede dolarske imovine i bliske trgovinske odnose sa SAD-om. “SAD-u je teško uvesti značajne sankcije protiv Kine”, složio se ekonomist Collier. “To je kao obostrano osigurano uništenje u nuklearnom ratu.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI