KINESKO GOSPODARSTVO: Veliki pad na tržištu nekretnina, utjecaj ima i šangajska blokada

Screenshot

Kinesko gospodarstvo poraslo je za 4,8 posto u prvom tromjesečju, objavio je u ponedjeljak, 18. travnja, Kineski nacionalni ured za statistiku (NBS), upozoravajući na “velike izazove” budući da novi porast zaraze koronavirusom Covid-19 u zemlji prijeti ambicioznim godišnjim ciljevima Pekinga, prenosi Geopolitika.News.

Drugo najveće svjetsko gospodarstvo već je gubilo zamah u drugoj polovici prošle godine zbog pada na tržištu nekretnina i administrativnih pooštravanja od strane državnih agencija. No, nemilosrdni pristup Pekinga epidemijama koronavirusa u nekoliko gradova ove godine dodatno je poremetio lance opskrbe i zaključao desetke milijuna ljudi, uključujući i gospodarske „motore“ zemlje poput Šangaja, izvješćuje France-Presse (AFP).

Kineski rast bruto domaćeg proizvoda bio je 4,8% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju, nadmašivši očekivanja analitičara. No podaci ne odražavaju u potpunosti razorni utjecaj šangajske blokade, koja je milijune ljudi tjednima tjerala u svoje domove. Karantene protiv virusa koje su u ožujku pogodile ključne gradove u Kini također su utjecale na maloprodaju, povećavajući stopu nezaposlenosti.

“S obzirom da domaće i međunarodno okružje postaje sve složenije i neizvjesnije, gospodarski razvoj suočava se sa priličnim teškoćama i izazovima”, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik NBS-a Fu Linghui.

Prema podacima kineskog statističkog ureda, rast industrijske proizvodnje u ožujku pao je na 5 posto u odnosu na razdoblje od siječnja do veljače. U međuvremenu, maloprodaja je pala za 3,5 posto, a stopa nezaposlenosti u gradovima porasla je na 5,8 posto prošlog mjeseca.“Podaci o aktivnosti u ožujku sugeriraju da je kinesko gospodarstvo usporilo, poglavito u potrošnji kućanstava”, rekao je Tommy Wu, vodeći kineski ekonomist u istraživačkoj tvrtki Oxford Economics.

Kineska središnja vlada pokušava uravnotežiti “minimiziranje poremećaja s kontrolom posljednjeg vala Covida-19”, dodao je, ali je upozorio na daljnje usporavanje gospodarske aktivnosti u svibnju.

Prošlog tjedna, proizvođači automobila, uključujući XPeng i Volkswagen, upozorili su na velike poremećaje u kineskim opskrbnim lancima i vjerojatno čak i na potpuni prekid lokalne proizvodnje ako se nastavi blokada za 25 milijuna stanovnika Šangaja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI