KINA REAGIRALA NA OPTUŽBE IZ SAD-a: ‘Prave zlonamjerne špekulacije, ocrnjuju je, čak prijete i vrše pritisak’

Foto: Guliver/ Liu Jiansheng

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian u utorak je rekao kako američka vlada širi lažne informacije oko izgradnje vojne baze u Kambodži, piše Xinhua, a prenosi Geopolitika.news.

“Koliko ja znam, Kambodža je već komentirala ta izvješća. Kambodža je naznačila da njezin ustav ne dopušta izgradnju stranih vojnih baza na svom teritoriju”, istaknuo je Zhao Lijian. “SAD ignoriraju stav kambodžanske strane, prave zlonamjerne špekulacije, ocrnjuju je, čak prijete i vrše pritisak na ovu zemlju. Ovo je klasični psihološki teror”, rekao je kineski diplomat. Istaknuo je da su Kina i Kambodža partneri, a njihova suradnja je transparentna i racionalna.

“SAD ima 800 baza u inozemstvu, a njihov vojni proračun otprilike je jednak obrambenoj potrošnji sljedećih devet zemalja zajedno”, dodao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. “SAD se u svakoj prilici miješaju u unutarnje stvari drugih zemalja, a njihovi ratni avioni i brodovi zveckaju oružjem na tuđim pragovima. Tko onda, uostalom, šteti globalnoj i regionalnoj sigurnosti i stabilnosti, tko širi lažne informacije? Svi to već znaju.”, rezimirao je Zhao Lijian.

Do prije nekoliko godina, SAD je imao dominantan vojni i ekonomski utjecaj na ovu državu koja je smještena nedaleko od Kine. Zadnji nekoliko mjeseci, predstavnici Kambodže otvoreno i javno okreću leđa Washingtonu, dok su godinama ranije to već činili, ali su negirali takav zaokret.

Jučer je Washington Post izvijestio, pozivajući se na vlastite izvore, da Kina tajno gradi postrojenje za svoju mornaricu u Kambodži. Prema pisanju lista, obje zemlje pokušavaju sakriti ovu informaciju. Američke novine ističu da Kina očekuje da će zadržati prisutnost u sjevernom dijelu kambodžanske pomorske baze Ream u Tajlandskom zaljevu. Prema tim navodima, u četvrtak će se održati polaganje kamena temeljca, kojem će prisustvovati predstavnici obiju zemalja. To će označiti početak obnove i proširenja baze čiji će dio koristiti samo Kina. Wall Street Journal je 2019. izvijestio, pozivajući se na izvore, da su Kina i Kambodža potpisale tajni sporazum koji vojsci NRK-a daje ekskluzivno pravo korištenja baze Ream na 30 godina. Prema Washington Postu, kineski dužnosnik potvrdio je mediju krajem prošlog tjedna da će vojska i kineski znanstvenici koristiti dio baze. Jedina kineska prekomorska vojna baza nalazi se u Džibutiju u Africi.Facebook Comments

Loading...
DIJELI