JUŽNA KOREJA I RUSIJA POTPISALE UGOVOR: Gradi se nuklearna elektrana u Egiptu

Foto: Screnshot/ Youtube/ The New Africa Channel

Južnokorejski Korea Hydro and Nuclear Power potpisao je podugovor s ruskom državnom tvrtkom za nuklearnu energiju Atomstroyexportom o nabavi materijala za izgradnju turbine prve nuklearne elektrane u Egiptu, objavio je urednik predsjednika Južne Koreje i ministarstvo trgovine, a prenosi AFP.

Južnokorejci su pozdravili sporazum kao trijumf za svoju industriju nuklearne energije, iako je stvorio neugodnu situaciju dok njihovi američki saveznici guraju kampanju ekonomskog pritiska kako bi izolirali Rusiju zbog njezina rata protiv Ukrajine. Južnokorejski dužnosnici rekli su da su Sjedinjene Države unaprijed konzultirane o dogovoru i da tehnologije koje isporučuje Seul za projekt neće biti u sukobu s međunarodnim sankcijama protiv Rusije, piše Geopolitika.news.

Sredozemni obalni grad udaljen je oko 130 kilometara sjeverozapadno od Kaira. Atomstroyexport, također zvan ASE, podružnica je Rosatoma, ruskog nuklearnog konglomerata u državnom vlasništvu. Tvrtka ima ugovor s Egiptom za isporuku četiri reaktora od 1200 megavata do 2030. godine. Dio projekta koji će odrađivati Korea Hydro and Nuclear Power trebao bi trajati od 2023. do 2029. godine. Viši suradnik južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeola kazao je da su pregovore usporile “neočekivane varijable”, uglavnom ruski rat protiv Ukrajine i kampanja sankcija koju je predvodio SAD protiv Moskve zbog njene agresije.

Choi Sang-mok, Yoonov viši tajnik za ekonomska pitanja, rekao je da je Južna Koreja unaprijed dala objašnjenje Sjedinjenim Državama o svojim planovima za sudjelovanje u projektu i da će saveznici održavati bliske konzultacije dok radovi budu napredovali. Kao dio američkih sankcija protiv Moskve, Južna Koreja je okončala transakcije s ruskom središnjom bankom i državnim imovinskim fondovima te zabranila izvoz strateških materijala u Rusiju. Ni Choi Sang-mok ni dužnosnici iz južnokorejskog ministarstva trgovine nisu elaborirali kako su kriza u Ukrajini i sankcije Moskvi utjecale na pregovore između Korea Hydro and Nuclear Powera i ASE-a. Choi je naglasio da sudjelovanje Južne Koreje u projektu neće biti u suprotnosti s međunarodnim sankcijama protiv Rusije. “Svaka vrsta pitanja može biti suočena s raznim nejasnoćama, ali one su do sada sve riješene i zato smo uspjeli finalizirati dogovor”, rekao je.

Yoonov ured izrazio je nadu da će sudjelovanje Južne Koreje u projektu Dabaa pomoći zemlji da stekne uporište u budućim nuklearnim projektima diljem Afrike i također poboljšati svoje šanse za izvoz u zemlje kao što su Češka, Poljska i Saudijska Arabija.Go Myong-hyun, viši analitičar na Asan Institutu za političke studije u Seulu, rekao je da posao ne bi bio moguć bez izvoznog odobrenja Sjedinjenih Država jer komponente koje isporučuje Korea Hydro and Nuclear Power vjerojatno uključuju tehnologiju porijeklom iz SAD-a. Trenutačne sankcije protiv Moskve također ne uključuju posebna ograničenja vezana uz nuklearnu energiju i Bidenova administracija ne bi imala interes ometati ključni projekt za Egipat, kojeg vidi kao ključnog partnera u regiji, rekao je Go. Iako sudjelovanje Južne Koreje u projektu Dabaa ne bi odmah predstavljalo problem među saveznicima ako bi ga Amerikanci potpisali, stvari bi se mogle promijeniti ovisno o tome kako će teći ruski rat protiv Ukrajine i hoće li Washington proširiti svoje izvozne kontrole protiv Moskve, rekao je Go.

Yoonov ured objavio je da je projekt Dabaa najveći južnokorejski izvoz tehnologije nuklearne energije od 2009., kada je konzorcij predvođen Južnom Korejom dobio ugovor vrijedan 20 milijardi dolara za izgradnju nuklearnih reaktora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Yoon, konzervativac koji je preuzeo dužnost u svibnju, obećao je potaknuti južnokorejski izvoz tehnologije nuklearne energije, za koju kaže da je oštećena politikom njegovog liberalnog prethodnika, Moon Jae-ina, koji je nastojao smanjiti domaću ovisnost zemlje o nuklearnoj energiji. Yoon je u izjavi na Facebooku rekao da sporazum ponovno potvrđuje “naprednu tehnologiju i sigurnost Južne Koreje i snažne opskrbne lance” u industriji nuklearne energije. Njegova vlada postavila je cilj izvoza 10 nuklearnih reaktora do 2030.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI