JOHNSON DOBIO ŠAMARČINU KAKVA DOSAD NIJE VIĐENA: Konzervativci izgubili izbornu jedinicu u kojoj su dominirali 200 godina

Wikimedia Commons

Konzervativci Borisa Johnsona izgubili su kontrolu nad izbornom jedinicom u donjem domu parlamenta kojom su dominirali gotovo 200 godina.

Kandidatkinja stranke Liberalni demokrati Helen Morgan osvojila je mjesto u Sjevernom Shropshireu na dopunskim izborima.

Pobijedila je s prednošću od 6000 glasova, nakon što su konzervativci na prethodnim izborima 2019. odnijeli premoćnu pobjedu s prednošću od 23.000 glasova.

“Večeras je narod Sjevernog Shropshirea progovorio u ime britanskog naroda. Rekli su jasno i glasno: ‘Borise Johnson, zabava je gotova’. Naša zemlja vapi za vodstvom. Gospodine Johnson, vi niste lider”, rekla je Morgan u pobjedničkom govoru.

Konzervativci su pobjeđivali na svim prethodnim izborima za to pretežno ruralno područje središnje Engleske od stvaranja te izborne jedinice u sadašnjem obliku 1983. godine, a povijesno su u toj regiji konzervativci dominirali gotovo 200 godina.Ovo je novi udarac Johnsonu koji je već na udaru kritika, uključujući zbog napisa da je njegovo osoblje organiziralo zabave prošlog Božića kad je zemlja bila u ‘lockdownu’.

Sjeverni Shropshire zalagao se za brexit i bio je čvrsto uporište konzervativaca. Analitičari kažu da će ovaj teški poraz Konzervativne stranke dodatno potkopati Johnsonov autoritet nad zastupnicima, od kojih se neki već javno protive planovima za uvođenje covid potvrda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI