JESU LI BLIZU RJEŠAVANJA VELIKOG PROBLEMA: EU s Rusijom dogovorila tranzit robe u Kalinjingrad?

Wikimedia Commons

Je li na vidiku rješavanje krajnje ozbiljnog problema koji je nastao između EU i Rusije, kada je, 18. lipnja, Litva blokirala tranzit robe u Kalinjingradsku regiju preko svog teritorija željeznicom?

Ako je vjerovati ruskom mediju Izvestija – čini se da je upravo tako.

EU i Rusija dogovorile su tranzit robe do Kalinjingrada, za Izvestiju su izjavilii visoki izvori s ruske strane. EU je Rusiji početkom srpnja predala nacrt dokumenta za dozvolu tranzita u Kalinjingradsku regiju koji je “potpuno zadovoljio” Moskvu, navodi se u tekstu.

Posebno se naglašava kako je nemoguće ograničiti kretanje robe između dijelova Ruske Federacije. Sva roba koja ide u Kalinjingradsku regiju bit će isključena s popisa sankcija. To se odnosi i na željeznički i na cestovni tranzit, navodi danas ruski medij.

Prema riječima sugovornika istog, ova mjera može biti posebno propisana u predstojećem sedmom paketu proturuskih sankcija EU koji bi trebao biti usvojen u srpnju.Ova je opcija, prema stručnjacima s kojima je razgovarala Izvestija, lakša s gledišta procedure nego glasovanje o pojedinačnim izuzecima. U ruskom Vijeću Federacije (gornji dom ruskog parlamenta) za Izvestiju su također rekli kako računaju na rješenje spora, inače stanje prijeti ulaskom u “vrlo opasnu slijepu ulicu”. Sada sve ovisi o tome hoće li Bruxelles uspjeti uvjeriti Vilnius koji odbija pristati na tranzit.

Podsjećamo da je Litva, odgovarajući na oštro upozorenje Rusije o opasnim posljedicama ukoliko odmah ne ukine usvojenu spomenutu  mjeru blokade tranzita, izjavila kako to nije njena odluka, već da kao članica EU samo provodi sankcije koje je propisao službeni Bruxelles. U tom je stavu odmah dobila potporu visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella. Međutim, ubrzo su u Bruxellesu počeli „mijenjati ploču“, očito svjesni sigurnosne opasnosti ovog poteza zbog krajnje oštrih izjava visokih ruskih dužnosnika o nedopustivosti primjene sankcija na tranzit roba između dijelova ruskog teritorija i kršenju postojećih sporazuma o tranzitu između Rusije i Litve, kao i Rusije i EU.

Krajem lipnja Reuters je, pozivajući se na svoje izvore, izvijestio da europski političari pregovaraju o ukidanju sankcija na tranzitnu robu koja ide u Kalinjingradsku regiju. Prema navodima britanske agencije, Njemačka podupire razgovore. Reutersov sugovornik izjavio je slijedeće: ” Litva strahuje da bi Moskva mogla uporabiti vojnu silu za izgradnju kopnenog koridora kroz litvanski teritorij.”

U prošli petak, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je da su Europska komisija i Litva uvjeravale Moskvu da će riješiti pitanje tranzitne blokade Kalinjingrada u skoroj budućnosti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI