Izvrsna lekcija Hrvatskoj i drugim europskim zemljama: SAD NEĆE POTPISATI GLOBALNI SPORAZUM O MIGRACIJI

Sjedinjene Američke Države neće potpisati globalni sporazum o migraciji, koji se planira usvojiti 2018.g. jer on ne odgovara interesima zemlje, objavilo je u subotu, 2. prosinca, stalno američko predstavništvo pri UN-u.

Sjedinjene Države pristale su sudjelovati u razradi tog UN-ovog sporazuma 2016.g., kada je na čelu Bijele kuće bio Barak Obama. Tada su SAD bile jedna od 193 države potpisnice Newyorške deklaracije, usvojene 19. rujna 2016.g., kojom su se sve 193 zemlje obvezale 2018.g. usvojiti dva globalna sporazuma – o upravljanju migracijskim kretanjima i mjerama u odnosu na izbjeglice.

Dolaskom na vlast Donalda Trumpa politika američke administracije prema migrantima oštro se promijenila. U jučerašnjoj izjavi američke diplomatske misije pri UN-u navedeno je slijedeće: „Newyorška deklaracija sadrži mnoštvo elemenata koji ne odgovaraju politici SAD-a u sferi migracija i izbjeglica, a također i načelima Trumpove administracije.“

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley, komentirajući ovu odluku službenog Washingtona, izjavila je, kako se „Amerika ponosi svojim imigracijskom podrijetlom“, a također i „vodstvom u pružanju potpore migrantima i izbjeglicama“ u čitavom svijetu. „Ni jedna zemlja nije učinila više od Sjedinjenih Država, i naša darežljivost će se nastaviti“, kazala je Nikki Haley.

Naglasila je, kako će SAD same određivati svoju migracijsku politiku. „Mi ćemo sami odlučivati kako je najbolje nadzirati naše granice i kome će biti dozvoljeno ući u našu zemlju. Globalni pristup u Newyorškoj deklaraciji jednostavno je suprotan suverenitetu Sjedinjenih Država“.Podsjećamo: u okviru Newyorške deklaracije države-sudionice obećale su se „boriti protiv ksenofobije, rasizma i bilo kakvog oblika diskriminacije u odnosu na izbjeglice i migrante“, a također i razmotriti pitanje proširenja postojećih programa prijama izbjeglica iz drugih  država, pomoći u spajanju obitelji, izgradnji uvjeta za njihovo zapošljavanje i obrazovanje.

Nitko nema pravo kritizirati Sjedinjene Države što po ovom pitanju ustrajavaju na vlastitom suverenitetu i što iduće godine u UN-u neće  potpisati navedeni sporazum. Ali onda, također, nitko nema pravo kritizirati niti jednu Hrvatsku ili bilo koju drugu zemlju koja se odluči suvereno postupati po istom pitanju. Jer nikako ne bi bilo dobro da Washington, sada, nakon što se iz ovog sporazuma povlači, a pozivajući se na svoje „imigracijsko podrijetlo“, počme pritiskati ostale, prije svega europske zemlje, da isti sporazum moraju potpisati. Jer višestoljetni imigracijski pritok u Sjedinjene Države u golemoj se većini odnosio na osobe identičnog (zapadnog) civilizacijskog (vjerskog, kulturološkog i svakog drugog) kruga, koje su se samostalno, najčešće iz stvarne životne nevolje, odlučile na dugi put do američkih obala. Međutim, aktualni migracijski val koji posljednjih godina zapljuskuje Europu, izuzev pojedinih zemalja u kojima se odvijaju stvarni ratni sukobi, poput Sirije i Iraka, posljedica je poticanih i nadziranih procesa, a uz to se radi o osobama iz potpuno drugog civilizacijskog kruga, koji iz temelja potresa same korijene Europe, a k tome je i sigurnosno vrlo rizičan zbog širenja među njima radikalne islamističke ideologije i opasnosti od terorizma.

 

Original možete pronaći na geopolitika.news

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI