IZRAEL ŽELI KUPITI DODATNE AMERIČKE F35 LOVCE: Boje se Irana i novog ruskog zrakoplova

Izraelski medij The Jeruzalem Post u utorak piše o interesu Izraela za nabavu dodatnih američkih zrakoplova 5. generacije F-35, u kontekstu pogoršanog stanja na Bliskom istoku u svezi iranskih aktivnosti, ali i zbog pojave novog ruskog lakog taktičkog zrakoplova Checkmate (Su-75) kojega bi eventualno mogli nabaviti pojedini bliskoistočni kupci i koji je alternativa američkom F-35.

Izrael je među rijetkim zemljama koje su primile ili imaju ugovore o kupnji više lovaca pete generacije F-35 iz Sjedinjenih Država.

Prošli mjesec objavljeno je kako će američko zrakoplovstvo početi s obukom nove skupine izraelskih pilota na lovcu F-35.


Podsjetimo, prvi američki zrakoplovi F-35 stigli su u Izrael u prosincu 2016. godine, a do sredine 2019. ta je zemlja polučila šesnaest od ukupno 50 ugovorenih zrakoplova toga tipa, koja će mu biti u potpunosti isporučena do 2024. godine.

Ovi su zrakoplovi u sastavu izraelskih zračnih snaga već u nekoliko navrata borbeno djelovali po ciljevima u susjednoj Siriji, a prema pojedinim izvorima i u Iraku.Facebook Comments

Loading...
DIJELI