GLAVNI TAJNIK UN-A O PROBLEMU GLOBALNE SIGURNOSTI HRANE: ‘Ne može se riješiti bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje i ruske proizvodnje hrane i gnojiva za svjetsko tržište’

Foto: Afolabi Sotunde/ Guliver Image

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da se problem globalne sigurnosti hrane ne može riješiti bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje i ruske proizvodnje hrane i gnojiva za svjetsko tržište, izvještava Reuters, objavio je portal Geopolitika.news.

Ruska invazija na Ukrajinu povećala je volatilnost odnosno raspon i brzinu kretanja cijena  na financijskim tržištima, podižući cijene roba i utječući na logistiku, potencijalno poremetivši gospodarski oporavak od COVID-19 u mnogim zemljama, uključujući Nigeriju.

“Naša analiza pokazuje da rat u Ukrajini samo pogoršava stvari; pokreće trodimenzionalnu krizu koja razara globalne prehrambene, energetske i financijske sustave zemalja u razvoju”, rekao je Guterres novinarima tijekom svog prvog posjeta Abuji, glavnom gradu Nigerije.

“Zaista nema pravog rješenja za problem globalne sigurnosti hrane bez vraćanja poljoprivredne proizvodnje Ukrajine i proizvodnje hrane i gnojiva u Rusiji i Bjelorusiji za svjetska tržišta”, naglasio je.

Guterres je istaknuo kako je odlučan olakšati dijalog kako bi pomogao u postizanju tih ciljeva.Facebook Comments

Loading...
DIJELI