GLAVNI EKONOMSKI SAVJETNIK ZELENSKOG: ‘Novi zajam MMF-a od pet milijardi dolara umirio bi druge vjerovnike’

Foto: Wikimedia Commons

Osiguravanje novog zajma od pet milijardi dolara od MMF-a pomoglo bi uvjeriti druge vjerovnike Ukrajine da je makroekonomska situacija u ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, rekao je za Reuters glavni ekonomski savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, objavio je portal Geopolitika.news.

Novo financiranje Međunarodnog monetarnog fonda tijekom sljedećih 18 mjeseci moglo bi poslužiti kao sidro za veći paket od 15 do 20 milijardi dolara za pomoć Ukrajini u prevladavanju gospodarske krize uzrokovane ruskom invazijom, rekao je savjetnik Oleg Ustenko.

Dodao je da su ukrajinski dužnosnici u kontaktu s globalnim zajmodavcem u vezi s potencijalnim zahtjevom, dodajući da bi cilj trebao biti da se krene naprijed što je brže moguće. MMF je odbio komentirati.

Ustenkovi komentari uslijedili su nešto više od dva tjedna nakon što je guverner ukrajinske središnje banke Kyrylo Shevchenko rekao Reutersu da traži čak 20 milijardi dolara od MMF-a u dvije ili tri godine – iznos koji bi Ukrajinu stavio daleko iznad limita “izuzetnog pristupa fondu” za kreditiranje. Veličina tog zahtjeva izazvala je intenzivnu raspravu unutar MMF-a jer bi također pokrenula pitanja o održivosti ukrajinskog duga.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI