FRANCUZI SU I DALJE LJUTI: Odustali su od sastanka s Velikom Britanijom, SAD-om i Njemačkom

Screenshot

Sastanak između najviših diplomata Francuske, Njemačke, SAD-a i Velike Britanije u sklopu Opće skupštine Ujedinjenih naroda propali su zbog diplomatskog sukoba uzrokovanog novim obrambenim paktom AUKUS u Indo-Pacifiku.

Francuska strana povukla se iz dogovorenog sastanka ministara vanjskih poslova planiranog za danas, potvrdio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

On nije otkazan, već je samo odgođen, rekao je njemački ministar.


Dužnosnik američkog Državnog tajništva tvrdi kako očekuju da će državni tajnik Antony Blinken i njegov francuski kolega Jean-Yves Le Drian imati još jednu priliku za razmjenu mišljenja kasnije tijekom tjedna.

Novi indo-pacifički pakt AUKUS između SAD-a, Velike Britanije i Australija dogovoren prošlog tjedna izazvao je duboku diplomatsku krizu između Washingtona i Pariza. Čini se da je savez osmišljen kako bi se suprotstavio vojnoj prijetnji Kine u Indo-Pacifiku, ali je izbacio Francusku iz sporazuma vrijednog više milijardi dolara između Australije i Francuske.Francuski predsjednik Emmanuel Macron opozvao je francuske veleposlanike u Australiji i SAD-u kao odgovor. Naime, Pariz nije ništa znao o dogovorima između njihovih navodnih saveznika koji je trajao mjesecima.

Njemački ministar Heiko Maas je također oštro kritizirao savez.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI