Francuska i V. Britanija pripremaju prijedlog rezolucije VS-a o sigurnosnoj zoni u Kabulu

Emanuel Macron

Jučer, u večernjim satima, francusko Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo obrane objavili su završetak operacije evakuacije svojih građana i Afganistanaca koji su surađivali s francuskim snagama i predstavnicima. Od sredine kolovoza, kroz ukupno 15 letova transportnih zrakoplova,  evakuirane su 2.834 osobe, od čega 142 Francuza i 117 Europljana, dok su ostali državljani Afganistana.

Međutim, problemima tu nikako nije kraj. Štoviše, oni pravi tek počinju. Zbog toga francuski državni vrh nastavlja djelovati na međunarodnoj političkoj razini, o čemu svjedoči i slijedeća vijest:

Pariz i London u ponedjeljak će, na izvanrednom zasjedanju Vijeća sigurnosti UN-a  predstaviti prijedlog rezolucije o stvaranju sigurnosne zone pod kontrolom UN-a u Kabulu, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron za tamošnji medij Le Journal du Dimanche.


“Naš nacrt rezolucije poziva na sigurnosnu zonu pod kontrolom UN-a u Kabulu koja će omogućiti nastavak humanitarnih operacija. To će UN-u pružiti osnovu za hitno djelovanje i, prije svega, omogućiti svima izvršavanje svojih obveza, a međunarodnoj zajednici – održavanje pritiska na talibane“, izjavio je Macron.

 Ova je zona nužna i zato, da bi se u njoj mogli sakriti Afganistanci koji nisu imali vremena za odlazak evakuacijskim letovima. Prema Macronu, u zemlji je ostalo “nekoliko tisuća” osoba kojima Francuska želi pružiti zaštitu. Osim sudaca, umjetnika i intelektualaca, spomenuo je i žene koje su se obrazovale u posljednjih 20 godina i kojima treba “pomoći da izbjegnu represiju“.

Istodobno, odbacio je kritike francuskih političara zbog fraze u svom nedavnom obraćanju naciji o potrebi “zaštite Francuske od velikog priljeva ilegalnih migranata“. Macron je uvjeravao da je neshvaćen i skrenuo pozornost na potrebu, prije svega, pružanja zaštite onima kojima prijete talibani, navodi agencija TASS.

“Bit će velikih protoka (migranata), jer su već stvoreni kanali za one koji nisu u neposrednoj opasnosti, ali žele otići”, objasnio je Macron, ukazujući na veliku koncentraciju izbjeglica u Iranu, Pakistanu i Tadžikistanu. Istodobno, mnogi Afganistanci, kojima je Francuska odbila azil ne mogu se vratiti u svoju domovinu pod sadašnjim uvjetima. “Moramo ponovno uspostaviti koordinaciju između europskih zemalja kako ne bi došlo do situacije u kojoj bi Afganistanciputovali po Europi u potrazi za zemljom koja bi im ponudila bolje uvjete”, izjavio je francuski čelnik.

Ova tema posljednjih tjedana snažno zaokuplja francusku javnost zbog mnogih proturječja i manipulacija u svezi navodne kontrole nadležnih državnih službi svega što se događa vezano uz afganistanske izbjeglice.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI