EUROPSKA UNIJA PLANIRA REVOLUCIONARAN POTEZ: Zalažu se za uspostavu “Europske obrambene unije”

Iduće godine Europska Unija planira održati konferenciju o europskoj obrani “budući da je vrijeme za uspostavu Europske obrambene unije”, najavila je danas predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen u svom govoru, prenosi AA.

Govoreći na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu, Ursula von der Leyen osvrnula se na proteklu godinu, ali i iznijela prioritete izvršnog tijela EU-a za narednih 12 mjeseci.

U kontekstu debakla međunarodne akcije u Afganistanu koja je završila “tako naglo”, Von der Leyen je naglasila potrebu za “Europskom obrambenom unijom”. “Ono što nas je do sada kočilo nije samo nedostatak kapaciteta, već nedostatak političke volje”, rekla je i predložila tri pravca djelovanja za razvoj obrane europskog bloka.


Von der Leyen predložila je osnivanje zajedničkog tijela koje će donositi odluke o obrani. Osim toga, predlaže odricanje od PDV-a pri kupnji vojne opreme proizvedene u EU-u. Također je najavila zajedničko tijelo koje će voditi računa o cyber obrani, uključujući i stvaranje novog europskog zakona koji bi pomogao ojačati cyber obranu EU.

 “Dakle, možemo učiniti puno na razini EU -a. No, države članice također moraju učiniti više”, rekla je najavljujući da će sljedeće godine biti domaćin sastanka o europskoj obrani zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

“Vrijeme je da Europa pređe na sljedeću razinu”, rekla je Von der Leyen. Istodobno je potvrdila predanost bloka NATO savezu te je otkrila da će raditi s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom na sastavljanju nove zajedničke deklaracije EU-a i NATO-a do kraja ove godine.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI