EU može Tursku staviti na crni spisak offshore poreznih oaza

Europska unija može Tursku uključiti u crni spisak poreznih utočišta već slijedeći mjesec, što može povećati napetosti u odnosima između Ankare i EU, kao najvećeg svjetskog trgovinskog bloka, piše Bloomberg.

Radna grupa EU, koja ima zadatak sastavljanja spiska „pravosuđa, koja ne surađuju po poreznim pitanjima“, zaključila je kako je Turska do sada učinila „premalo“ u osiguranju transparentnosti i borbi protiv velikih povlastica u poreznoj politici, izjavio je za Bloomberg izvor upoznat s tom problematikom. Radna grupa može preporučiti ministrima financija članica EU uključivanje u crni spisak onih država koje ne odgovaraju zahtjevima, već 5. prosinca.

Članice EU razišle su se u mišljenju, treba li primijeniti financijske sankcije protiv država koje ne surađuju po pitanju jurisdikcije.Uključivanje u crni spisak Turskoj može nanijeti štetu po ugled zemlje i povećati pritisak na europske tvrtke s ciljem suzdržavanja od investicija u tu zemlju. Nekoliko zemalja, uključno i Francuska, podupiru sankcijske mjere, poput isključenja iz međunarodnog financiranja, ali nikakva odluka o tome još nije donesena.

Geopolitika.News nedavno je pisala kako se Njemačka koristi svojim utjecajem na međunarodne institucije za razvoj, kako bi ograničila financiranje Turske iz sredstava državne banke KfW, Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj. Njemačke poslovne banke također razmatraju svoju nazočnost na turskom tržištu, izjavili su prošli mjesec za agenciju Bloomberg izvori upoznati s tematikom. Prethodno je kancelarka Angela Merkel izjavila, kako EU može Turskoj ograničiti isplatu sredstava koji se dodjeljuju u okviru pregovaračkog procesa o pristupu članstvu u EU, kao odgovor na pritisak Ankare na turske demokratske institute.

Turska još uvjek može izbjeći stavljanje na crni spisak. Ali vremena je sve manje jer se sastanak ministara financija zemalja EU održava već slijedeći mjesec. Tijekom raspravljanja o ovom problemu unutar radne grupe EU, u srijedu je predstavnik Velike Britanije kazao, kako je Turska važan partner EU. Međutim, stručnjaci su izjavili kako bilo kakva odluka o zaobilaženju tehničkih kriterija za uključenje u crni spisak može biti usvojena isključivo na političkoj razini, prenio je Bloomberg riječi svoga izvora.Turski ministar financija Nadži Agbal je u intervjuu Reutersu izjavio, kako EU nema nikakvih osnova za stavljanje Turske na crnu listu, i da Turska izvršava sva međunarodna porezna pravila. Turska je izvjestila EU da će završiti nužne poslove oko razmjene informacija do 2019. godine, što je krajnji rok, određen za zemlje u razvoju, prenosi Reuters riječi turskog ministra.

U crni spisak EU može biti unešeno 36 država, uključno i Srbiju, Armeniju, Maršalske otoke, Panamu i Tunis, navodi Bloomberg.

 

 

Original možete pronaći na geopolitika.news

Facebook Comments

Loading...
DIJELI