Erdogan o preispitivanju turske vanjskopolitičke doktrine: Može ako…

Screenshot

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nedopustivim je nazvao ponovno razmatranje vanjske politike njegove zemlje, izvijestila je 17. rujna agencija Anadolu.

Erdogan je kazao kako kritičari Ankare postavljaju pitanje: „A što radi Turska u Siriji, Libiji, u Istočnom Sredozemnom moru, Sjevernoj Africi, na Kavkazu ili na Balkanu?“

„A kao da će se riješiti sukob u Siriji u slučaju odbijanja Turske u sudjelovanju o rješenju stanja u toj zemlji? Hoće li se teroristi koji djeluju na sjeveru Iraka samoodstraniti? Hoće li odustati od osvajanja vlasti protivnici zakonite vlade u Libiji? Pretpostavimo da Ankara u cijelosti odustane od poteza u vanjskoj politici. Hoće li tada Francuska odustati od svojih grešaka i vratiti se zdravoj politici?“, retorički se pitao šef turske države, odmah davši i odgovor.

Ako kritičari Ankare mogu, stavljajući ruku na srce dati potvrdni iskreni odgovor na njima postavljena pitanja, Turska će biti spremna razmotriti svoju vanjskopolitičku doktrinu, odgovorio je u svom stilu predsjednik Erdogan.

Drugim riječima: kako od traženog odgovora neće biti ništa, ništa neće biti niti od promjene  turske vanjskopolitičke doktrine. U tome je sva mudrost ali i spoznaja ukupne složenosti današnjih odnosa na relaciji Zapad-Turska. Njih je nemoguće razriješiti na po obje strane zadovoljavajući način. Pojedini i kratkoročni kompromisi su mogući, ali ne i sveobuhvatno rješenje problema koje bi dovelo do neke nove „svijetle budućnosti“ u njihovim odnosima. Jer svako veće popuštanje, odnosno povlačenje sa svojih pozicija i odustajanje od ranijih stavova značilo bi i poraz jedne od dviju strana, što si one u sadašnjim globalnim geopolitičkim uvjetima ne mogu priuštiti. U konačnici – Turska će ili uspjeti ostvariti svoje ključne nacionalne interese u regiji i osigurati svoje samostalno mjesto pod suncem u novom svijetu koji se upravo rađa, ili je neće biti – tj. bit će onakva i u onom obliku kako to budu željeli njezini spomenuti konkurenti – sadašnji formalni saveznici i strateški partneri. Kako Turska, za razliku od njih nema previše manevarskog prostora i mjesta za povlačenje, očekuje nas duga borba i turska ustrajnost u istoj pod svaku cijenu. Hoće li joj to na kraju biti i dovoljno – još sa sigurnošću ne zna nitko.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI