ERDOGAN IMA VELIKE PLANOVE: Evo kada u rad pušta atomsku centralu

Foto: Wikimedia Commons

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je kazao kako će prije kraja 2023. u rad biti puštena prva turska atomska centrala, objavljuje turska televizija NTV, a prenosi Geopoltika.News.

“Do kraja 2023. dovršit ćemo izgradnju (prvog reaktora) nuklearne elektrane Akkuyu”, kazao je turski predsjednik.

Prethodno je Rosatom objavio kako ulaže sve napore da dovrši izgradnju prvog bloka nuklearke Akkuyu 2023. godine. Turske vlasti također su više puta dale do znanja kako ne očekuju kašnjenja u projektu njezine izgradnje.

AC Akkuyu gradi se na temelju međuvladinog sporazuma između Ruske Federacije i Turske, potpisanog 2010. godine. Predviđena je izgradnja četiriju energetskih blokova s reaktorima VVER generacije 3+ ruskog dizajna. Kapacitet  svakog od njih iznosit će 1.200 MW, dakle ukupna snaga nuklearke bit će 4800 mW.

Nuklearka Akkuyu, količinom energije od 35 milijardi kilovat-sati koje će proizvoditi godišnje kada počne raditi punim kapacitetom, moći će zadovoljiti 10 posto ukupnih turskih potreba za električnom energijom.Smještena je u mjestu Buyukeceli u distriktu Gulnar u Mersinu. Vlasti Turske i Rusije su sporazum o gradnji te centrale potpisale u svibnju 2010. godine, a kamen temeljac za izgradnju prvog bloka položen je 3. travnja 2018. godine. Radovi se nastavljaju i na izgradnji drugog i trećeg bloka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI