ERDGOAN IMA PLANOVE ZA SIRIJU: ‘Operaciju možemo započeti u bilo kojem trenutku’

Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici/Guliver Image

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u petak je izjavio kako bi svakog trenutka mogla početi vojna operacija Ankare u Siriji, piše Tass, a prenosi Geopolitika.news.

“Uvijek govorim da možemo započeti [operaciju] u bilo kojem trenutku… Ne trebamo brinuti i žuriti, pogotovo jer radimo u tom području. Nadam se da ćemo započeti operaciju kada dođe pravi trenutak”, rekao je Erdogan novinarima nakon povratka sa summita NATO-a u Madridu.

Turske vlasti ranije su izvijestile da su turske oružane snage potpuno spremne za prekograničnu operaciju. Prema Erdoganu, glavna svrha planirane operacije u Siriji je proširiti sigurnosnu zonu od 30 kilometara stvorenu u listopadu 2019. nakon operacije Proljeće mira.

Lokalni mediji izvijestili su kako se očekuje da će u operaciji sudjelovati 50 000 turskih vojnika i 5000 boraca takozvane Slobodne sirijske vojske pod kontrolom Ankare. Kako je navedeno, operacija će omogućiti Turskoj da kontrolira 600 kilometara dug dio granice s ovom bliskoistočnom državom i minimizira ‘terorističke prijetnje’ koje dolaze sa susjednog teritorija. Konkretno, istaknuo je list Hurriyet, područja koja su prije šest godina zauzele Sirijske narodne samoobrambene snage bit će oslobođena, a sigurnosni koridori prošireni. Tako će područje na zapadnoj obali Eufrata biti potpuno očišćeno od prokurdskih snaga, koje Ankara smatra ogrankom zabranjene Kurdistanske radničke stranke PKK.

Kao rezultat ranijih operacija Turske u sjevernoj Siriji, stvorena je sigurnosna zona između gradova Aazaz i Jerablus sjeverno od Alepa, Afrin je okupiran, a granična područja istočno od rijeke Eufrat također su pod turskom kontrolom.Facebook Comments

Loading...
DIJELI