DVOJICA VOĐA ĆE SE SASTATI: Najavljen susret Putina i Erdogana

Foto: Guliver Image

Ruski predsjednik Vladimir Putin i turski čelnik Tayyip Erdogan planiraju se sastati u bliskoj budućnosti. Kremlj je objavio priopćenje nakon održanog telefonskog razgovora u kojem su predsjednici razgovarali o naporima da se olakša izvoz žitarica iz Ukrajine, prenosi Reuters.

Turska posreduje između Moskve i Kijeva otkako je Rusija poslala svoje oružane snage u Ukrajinu 24. veljače. Posljednji razgovori predstavnika Rusije i Ukrajine održani su u Istanbulu krajem ožujka.

“Nastavljena je razmjena mišljenja o situaciji oko Ukrajine, uključujući u kontekstu koordinacije napora za osiguranje sigurnosti plovidbe u Crnom moru i izvoza žitarica na globalna tržišta”, rečeno je. Turska državna novinska agencija Anadolu navela je da je Erdogan u ponedjeljak rekao Putinu da je vrijeme da se djeluje u skladu s planom Ujedinjenih naroda za uspostavu morskog koridora za izvoz ukrajinskog žita kroz Crno more.

Od početka sukoba, Ukrajina, jedan od najvećih svjetskih proizvođača žitarica, nije mogla koristiti morske luke koje su joj bile glavni izvozni kanal, te je mogla izvesti samo oko trećinu žitarica koje bi prije slala u inozemstvo. Nedostatak ukrajinskog žitarica pomogao je porastu svjetskih cijena hrane na rekordno visoke razine i potaknuo zabrinutost oko sigurnosti hrane. Prema službenim podacima, žito čini gotovo petinu cjelokupnog ukrajinskog izvoza.

Turska, članica NATO-a, koja ima dobre veze i s Moskvom i s Kijevom, kritizirala je rusku vojnu kampanju, ali je također odbacila zapadne sankcije Rusiji. Međutim, na zahtjev Kijeva, odbila je prihvatiti komercijalne pošiljke s Krima otkako je Rusija preuzela poluotok od Ukrajine 2014. godine.Kremlj je također naveo da su Putin i Erdogan razgovarali o Siriji, gdje su obje zemlje rasporedile oružane snage. Tvrdi se da su naglasili važnost trilateralnih sastanaka koji uključuju Iran – koji je također vojno angažiran u Siriji – prema mirovnom okviru iz Astane.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI