DRAGHI IPAK NEĆE PODNIJETI OSTAVKU? Razgovarao je s talijanskim predsjednikom, Mattarella ima drugih rješenja

Foto: IPP/spgr/Giandotti Francoforte/Guliver Image

Talijanski premijer Mario Draghi u četvrtak je najavio kako će podnijeti ostavku. Predsjednik Italije Sergio Mattarella  održao je sastanak s njime te je izjavio kako odbija njegovu ostavku, izvještava Anadolu Agency, a prenosi Geopolitika.news.

Nakon što su zastupnici iz političkog pokreta Pet zvjezdica ranije u četvrtak izašli iz Senata usred ključnog glasovanja o povjerenju, talijanski predsjednik Sergio Mattarella održao je sastanak s talijanskim premijerom Draghijem. Kasnije je izjavio da je odbio premijerovu ostavku i zatražio od njega da zastupnicima da priliku da procijene najnovija politička zbivanja.

Politički pokret Pet zvjezdica, ključni partner u vladajućoj koaliciji, napustio je ključno glasovanje o povjerenju u Senatu zemlje ranije u četvrtak, prisilivši premijera da prizna raspad vlade. “Želim objaviti da ću večeras podnijeti ostavku predsjedniku Republike. Današnje glasovanje u parlamentu vrlo je značajan događaj s političke točke gledišta”, kazao je Draghi. “Većina nacionalnog jedinstva koja je podržavala ovu vladu od njezina stvaranja više ne postoji”, dodao je.

Očekuje se da će se premijer obratiti parlamentu u srijedu, ali njegove riječi nisu ostavile puno prostora za promjenu mišljenja. Draghi je rekao da je pokušao održati vladu na okupu i ispuniti neke od zahtjeva Pet zvjezdica. Istaknuo je da je predan vođenju vlade samo ako može provoditi politiku za koju su glasali zastupnici, uključujući ekonomsku potporu kućanstvima i poduzećima, uvjet koji je sada nemoguće ispuniti bez zakonodavne većine.

Ako Draghi ne uspije dobiti novo glasovanje o povjerenju, predsjednik bi mogao razmotriti stvaranje još jedne prijelazne vlade koja bi vodila Italiju do novih izbora početkom 2023.Izgledi za prijevremene izbore na jesen i dalje su mogući, ali su u suprotnosti s potrebom da vlada bude uspostavljena zbog izrade nacrta ključnog zakona o proračunu usred teških ekonomskih poteškoća za obitelji i tvrtke.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI