CRNO NAM SE PIŠE: Cijena nafte i dalje raste, dosegla je najviša razina u posljednjih nekoliko godina

Već šesti tjedan zaredom, prošlog tjedna je na londonskom tržištu porasla cijena barela nafte.

Rast je iznosio tri posto, na 84,85 dolara, a time je dosegnuta nova najviša razina u tri godine.

Očekuje se kako će potražnja i dalje jačati, ali je ponuda ograničena.


Od početka godine, cijena barela na londonskom tržištu porasla je više od 50 posto. Procjenjuje se da je to zbog potražnje za naftom uslijed oporavka gospodarstava, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskih razina.

Promatrajući američko tržište, vidljivo je kako je i tamo barel poskupio 3,5 posto, na 82,28 dolara. Ujedno je to najviša razina od listopada 2014. godine.Najveći proizvođači “crnog zlata” drže relativno ograničenu proizvodnju.

U takvim uvjetima Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procijenila je da će prebacivanje proizvođača struje i teške industrije sa skupog plina na naftu povećati potražnju za pola milijuna barela dnevno.

U agencijskom redovnom mjesečnom izvješću piše kako je podignuta procjena rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini za 170 tisuća barela dnevno, i to na 5,5 milijuna barela dnevno.

Očekuje se kako će u 2022. rasti za 3,3 milijuna barela dnevno, za 210 tisuća barela više nego što su dosad očekivali. Prema procjenama IEA-e, ukupna potražnja sljedeće godine mogla bi dosegnuti 99,6 milijuna barela dnevno i blago nadmašiti pretpandemijsku razinu.

Osim toga, nedostatna opskrba energentima mogla bi potaknuti inflaciju i usporiti oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Unatoč tome, početkom listopada Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, predvođeni Rusijom, odlučili su da će u studenom povećati proizvodnju za samo 400 tisuća barela dnevno, kao što su i dogovorili ljetos.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI