Christine Legarde: nad svjetskom ekonomijom nadvijaju se oblaci

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Legarde, koja predvodi kampanju protiv trgovinske politike američkog predsjednika Donalda Trumpa, upozorila je na oblake koji se svakim danom sve više nadvijaju nad svjetskom ekonomijom.

Trump je odbacio zajedničku izjavu, usvojenu od strane vođa G7 u Kanadi, u kojoj se govori o nužnosti „slobodne, pravedne i uzajamno korisne trgovine“ i važnosti borbe s protekcionizmom.

Američki predsjednik, koji je uveo uvozne carine na metale, svim snagama nastoji sniziti visoki trgovinski deficit SAD-a s ključnim trgovinskim partnerima. „Pravedna trgovima sada se mora nazivati glupom ukoliko ona nije uzajamna“, napisao je Trump nakon samita G7 u Quebecu.
Kao odgovor, Legarde je pokrenula precizno izbalansirani napad na Trumpovu trgovinsku politiku, izjavivši, kako problemi povezani s trgovinom nanose štetu poslovnom povjerenju koje se nastavlja pogoršavati čak i nakon nedavnog samita „velike sedmorice“.
MMF, sa sjedištem u Washingtonu, ostaje pri svojoj ranijoj prognozi globalnog rasta od 3,9% u 2018. i 2019. godini. Međutim, Lagarde je dodala kako „oblaci na horizontu, o kojima su u fondu signalizirali još prije šest mijeseci, svakim danom postaju sve tamniji“.

Christine Legarde to je izjavila nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, direktorom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i predstavnicima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Međunarodne organizacije za rad i Afričke banke za razvoj (AfDB), u njemačkom glavnom gradu  Berlinu.

Original možete pronaći na geopolitika.newsFacebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI