Cavushoglu: Ne tražimo od Španjolske da vrati džamije pretvorene u crkve

Ne stišavaju se reakcije na tursku odluku da crkvi Svete Sofije u Istanbulu oduzme funkciju muzeja i ponovo joj vrati status džamije, kakav je imala od osvajanja Konstantinopola u doba Osmanlijskoga carstva do 30.-ih godina prošloga stoljeća, kada ju je u muzej pretvorio otac moderne turske države Mustafa Kemal Ataturk.  80.-ih godina prošloga stoljeća to je velebno zdanje stavljeno pod zaštitu UNESCO-a.

Ovu odluku turskog državnog vrha osudile su brojne vladine i vjerske organizacije, a kritizirao ju je i povjerenik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrel.

Upravo je na kritike ovoga posljednjeg danas reagirao i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu prigodom zajedničke konferencije za medije sa svojim kolegom iz Malte Evaristom Bartolom. Turski šef diplomacije odbacio je kritike EU, opravdavajući turski potez. Pritom se pozvao na primjer Španjolske, gdje „postoje crkve, koje su povijesno bile korištene kao džamije“. „Međutim Turska ne kritizira Španjolsku i ne traži vraćenje povijesnog statusa džamija“, kazao je Cavushoglu.

Iako turski ministar nije nabrajao o kojim je bivšim džamijama u Španjolskoj riječ, vjerojatno je prije svega mislio na Veliku džamiju u Córdobi, prijestolnici omejidskog kalifata (građena je od 785. do 987.), koja je bila najveća džamija u Španjolskoj i veličanstveni primjer maurske arhitekture. Danas je ona glavna katedrala Španjolske nadbiskupije u tome gradu (Mezquita de Córdoba).

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI