BORIS JOHNSON JE SIGURAN: ‘Ukrajina će pobijediti Rusiju’

Damjan Tadic/Cropix

Britanski premijer Boris Johnson u utorak je izjavio kako će Ukrajina pobijediti Rusiju, objavio je Radio Slobodna Europa, a prenosi Geopolitika.News.

“Imam jednu poruku za vas: Ukrajina će pobijediti, Ukrajina će biti slobodna”, rekao je Johnson prema informacijama transkripta obraćanja koju je dostavio njegov ured.

“Takozvana neodoljiva sila Putinovog ratnog stroja slomila se na nepokretnom objektu ukrajinskog patriotizma i ljubavi prema domovini”, kazao je britanski premijer.

On je prvi strani lider koji se obraća ukrajinskom parlamentu od kada je Rusija počela invaziju na Ukrajinu 24. veljače.

Obraćanje dolazi nakon prošlomjesečne Johnsonovog posjeta Kijevu.Britanija je u Ukrajinu već poslala vojnu opremu, uključujući projektile i njihove lansere. Nova pomoć sastojat će se od opreme za elektroničko ratovanje, radarskog sustava na baterije, opreme za ometanje GPS-a i tisuće uređaja za noćno promatranje.

U svom govoru, Johnson se osvrnuo na obraćanje Winstona Churchilla iz 1940. dok se Britanija suočavala s agresijom nacističke Njemačke.

“Ovo je trenutak uspjeha Ukrajine, epsko poglavlje vaše nacionalne priče koje će se pamtiti i prepričavati generacijama koje dolaze,” kazao je Johnson.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij bio je prisutan u ukrajinskom parlamentu prvi put od početka rata, te je odao počast britanskoj potpori od samog početka rata prije 10 tjedana.

“Za to vrijeme Ukrajina i Britanija su od partnera postale prijatelji i braća, a onaj koji je lagao da je prijatelj i brat od susjeda je postao okupator i terorist”, kazao je Zelenskij.

“Je li ovo tužno? Da. Je li zastrašujuće? Ne, nije zastrašujuće kada pored sebe imate prijatelja kao što je Britanija i vođu kao što je Boris Johnson”, zaključio je Zelenskij.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI