BLINKEN REAGIRAO NA OLIMPIJSKI SKANDAL S BJELORUSKOM SPORTAŠICOM: ‘Takvi postupci podrivaju olimpijski duh’

Wikimedia Commons

Nastavljaju se reakcije na skandal koji je izbio na Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju vezano uz bjelorusku sportašicu Kristinu Timanovskaju koja je odbila povratak u rodnu zemlju i zatražila azil.

Ova priča itekako podsjeća na ona davna hladnoratovska vremena iz prošlog stoljeća, poglavito kada se u nju uplete i visoka međunarodna politika koja takve stvari uvijek vješto zna koristiti u propagandne svrhe, što je upravo i slučaj.

Tako je sinoć na spomenuti događaj reagirao i američki državni tajnik Antony Blinken, kazavši kako postupci bjeloruske strane potkopavaju olimpijski duh.


Lukašenkov režim nastavio je s drugim činom transnacionalne represije pokušavajući natjerati olimpijsku sportašicu Kristinu Timanovskaju da napusti natjecanje jednostavno zato što je iskoristila svoje pravo na slobodu govora. “Takvi postupci podrivaju olimpijski duh, osporavaju temeljna prava i ne mogu se tolerirati”, napisao je Blinken na svom Twitteru.

Podsjećamo, bjeloruski nacionalni olimpijski odbor priopćio je 1. kolovoza da je trenersko osoblje atletskog tima odlučilo poslati Timanovskaju kući zbog njezina emocionalnog i psihološkog stanja. Prvotno je bilo planirano da će se ona natjecati u utrci na 100 i 200 m.

Zbog nedostatka potrebnog broja doping testova, dva bjeloruska trkača isključena su iz sudjelovanja u štafeti na 4400 m. Trenersko osoblje odlučilo je u takvoj situaciji koristiti Timanovskaju, koja je ovu odluku kritizirala na društvenim mrežama.

Predstavnici oporbenog Bjeloruskog fonda za sportsku solidarnost izvijestili su kako je Timanovskaja nasilno odvedena iz Tokija u vezi s kritikama na račun postupaka stručnog stožera bjeloruskih sportaša, dok je sama sportašica izjavila kako namjerava podnijeti zahtjev za dobivanje azila u EU.

Prema njenim riječima, na nju je vršen pritisak i iz Japana su je pokušali izvesti iz bez njenog pristanka.

Nekoliko europskih zemalja ponudilo joj je azil, a u poljskom veleposlanstvu u Tokiju dobila je poljsku humanitarnu vizu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI