APEL KINESKOG PREDSJEDNIKA ZEMLJAMA BRICS-a: ‘Trebao bi se suprotstaviti hegemoniji i politici moći te se oduprijeti se hladnoratovskom razmišljanju’

Foto: Wikimedia Commons

Kineski predsjednik Xi Jinping u četvrtak je istaknuo kako bi zemlje BRICS-a trebale pomoći stabilizaciji međunarodnih odnosa u vrijeme turbulencija, prenosi Geopolitika.news.

Izjavio je to u obraćanju na sjednici sastanka ministara vanjskih poslova zemalja BRICS-a, koja se održala videovezom. “Kao pozitivna, inspirativna i konstruktivna snaga u međunarodnoj zajednici, zemlje BRICS-a moraju poduzeti stvarnu akciju za promicanje mira i razvoja, podržavanje pravednosti i pravde, te zagovaranje demokracije i slobode, kako bi doprinijele stabilnosti i pozitivnoj energiji u međunarodnim odnosima u razdoblju turbulencija i transformacije”, rekao je Xi Jinping, a objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici.

“BRICS bi se trebao suprotstaviti hegemoniji i politici moći te se oduprijeti se hladnoratovskom razmišljanju”, rekao je Xi i nadodao: “Suočeni s trenutnim rizicima i izazovima, važnije je nego ikad ojačati solidarnost i suradnju između zemalja s tržištima u razvoju”.

Značajno je da su tri članice BRICS-a: Kina, Indija i Južna Afrika – ranije bile suzdržane od glasovanja o rezoluciji Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje Rusija zbog napada na Ukrajinu.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI